Janina Černá, Jana Dell Plotnárková
Domácí jogurtový sýr
Suroviny 1 kus
Budete také potřebovat
- plátýnko na sýr
- větší cedník
- hlubší mísa (dno cedníku se nesmí dotýkat dna mísy)
- papír na pečení
- 1 kg řeckého jogurtu
- 0.75 lžičky himalájské soli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- bylinky (kopr, petržel, bazalka, máta)
Postup
Cedník položíme na okraje hlubší mísy tak, aby se jeho dno nedotýkalo dna mísy, vyložíme ho plátýnkem na sýr a pomocí lžíce přemístíme jogurt do středu cedníku.
Poté zvedneme všechny cípy plátýnka, zatočíme je a vymačkáme z jogurtu přebytečnou tekutinu. Plátýnko převážeme a pověsíme na 3–4 dny do lednice. (Nezapomeňte pod zavěšeným sýrem nechat hlubší talíř nebo misku na odkapávání).
Hotový sýr vyndáme z plátýnka a přemístíme do větší misky. Přidáme sůl, bylinky a olivový olej a vše důkladně promícháme. Poté sýr rozdělíme na dvě části. Každou z nich vložíme na připravený papír na pečení a zabalíme do válečků, jejichž konce zatočíme nebo zavážeme, aby se sýr nevysušoval.
Skladujeme v chladu po dobu max. 2 týdnů.
Cukrfree
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.