Julie Kučerovská
Kuřecí na smetaně se šťouchaným bramborem
Suroviny 4 porce
Šťouchané brambory
- 500 g brambor
- sůl
- 1 cibule
- 60 g anglické slaniny
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce smetany ke šlehání
Kuřecí na smetaně
- 200 g goudy v celku
- 4 kuřecí prsa
- 600 ml smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Kuřecí na smetaně: Horkovzdušnou troubu si předehřej na horní i spodní ohřev na 190 °C.
Do misky nastrouhej nahrubo goudu.
Kuřecí prsa očisti od blan, a pokud je maso vysoké, překroj ho plošně napůl.
Maso dej do pekáčku nebo zapékací mísy, zalij smetanou, prolisuj na ně česnek a osol a opepři podle chuti.
Peč v předehřáté troubě asi 20 minut. Posyp nastrouhaným sýrem a peč dalších 5 minut.
Šťouchané brambory: Brambory oloupej, nakrájej na kostky a dej do hrnce s osolenou vodou. Přiveď k varu a vař, dokud úplně nezměknou. Každá brambora má jinou strukturu, a tak se vaří jinak dlouho, otestuj měkkost tím, že je probodneš vidličkou.
Mezitím oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno, stejně tak anglickou slaninu.
Na pánvi rozehřej máslo, dej na něj cibuli a nech ji zesklovatět, což znamená, že okraje jednotlivých kousků jakoby zprůhlední. Přidej i slaninu a míchej asi 5 minut, dokud se mírně neopeče.
Z brambor slij vodu a šťouchadlem je rozmačkej, pak přilij smetanu, přidej opečenou cibuli se slaninou a opatrně zamíchej.
Rada pro tebe:
Pokud máš doma čerstvé bylinky, omyj je a nasekej do smetany ke kuřeti. A pokud nejíš masné výrobky, použij do šťouchaných brambor místo slaniny třeba sušené houby.
Kuchařka pro teenagery
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.