Julie Kučerovská
Veganská čokoládová buchta
Suroviny 1 forma (30 cm)
Na polevu
- ořechy či sušené ovoce na ozdobu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 100 ml vody
Na těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžičku octa
- 1 hrnek studené vody
- 0.5 hrnku rostlinného oleje
- 1 velké jablko
Postup
Horkovzdušnou troubu si předehřej na horní i spodní ohřev na 180 °C a vylož si kulatou formu o průměru asi 30 cm pečicím papírem.
Ve velké míse smíchej lžící mouku, kypřicí prášek, cukr a kakao.
Do vzniklé směsi přilij ocet, vodu a olej, potom nastrouhej jedno oloupané jablko. Vše nakonec pořádně promíchej vařečkou.
Nalij směs na plech a dej péct přibližně na 40 až 45 minut.
Mezitím se vrhni na přípravu polevy. V rendlíku rozpusť na mírném plameni kokosový olej. Stáhni ho z plamene, přidej cukr a kakao a důkladně promíchej. Vrať zpátky na plamen, přidej vodu a opět míchej, aby cukr nezkaramelizoval.
Polevou přelij upečenou buchtu a navrchu ji ozdob ořechy či ovocem podle chuti. Nakonec nech polevu zatuhnout.
Rada pro tebe:
Pokud veganskou polevu nevyhledáváš, nahraď klidně klasickou čokoládovou. Pokud chceš buchtu udělat trochu zdravější, nahraď hladkou mouku třeba pohankovou či špaldovou, ať tím recept odlehčíš.
Kuchařka pro teenagery
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.