Julie Kučerovská
Trhané hovězí
Suroviny 4 porce
- 400 g zadního hovězího masa v celku
- 1 lžíci třtinového cukru
- 3 lžičky římského kmínu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2 lžičky mleté papriky
- 150 ml extra panenského olivového oleje
Postup
Zapni si horkovzdušnou troubu na horní i spodní ohřev na 150 °C.
Maso si dej do hlubokého talíře. V malé misce smíchej cukr, kmín, lžičku soli, lžičku mletého pepře a mletou papriku. Promíchej a vmasíruj rukou kořeněnou směs do masa.
Potom na maso nalij asi 50 ml olivového oleje a opět ho vmasíruj krouživými pohyby dovnitř.
Rozpal pánev s trochou oleje, stačí asi půl minuty. Pak na ni vlož maso. Opékej ho z každé strany asi 2 minuty, aby se zatáhlo – hotové maso bude na povrchu hnědé, ne růžové.
Nakonec maso vlož do malého pekáčku a přilij k němu zbylých 100 ml oleje. Přiklop pokličkou nebo alobalem a dej ho péct do vyhřáté trouby na 6 hodin. Během pečení můžeš maso zkontrolovat, hotové půjde snadno vidličkou rozdělit na vlákna. Právě tak ho po vytažení z trouby taky natrhej.
Rada pro tebe:
Trhané hovězí nejlépe chutná v mexické tortille spolu s bílými fazolemi v rajčatovém nálevu, nasekanými cherry rajčátky, zakysanou smetanou a guacamole, které najdeš v kapitole Vegetariánské večeře. Nebo ho dej jen do rozkrojené housky či bagetky a přidej k němu svou oblíbenou zeleninu: třeba ledový salát nebo rukolu. Skvěle chutná i jen tak s rýží.
Kuchařka pro teenagery
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.