Losos s čočkou a špenátem

Losos s čočkou a špenátem

Suroviny 2 porce

  • 2 stroužky česneku, půlku nasekat nahrubo, půlku na tenké plátky
  • 1 hrst hladkolisté petrželky, nakrájená
  • 0.5 x citronu, kůra nastrouhaná, dužina nakrájená na klínky
  • 0.6 x celozrnného rohlíku
  • 175 g filet z lososa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g baby špenátu nebo polníčku
  • 425 ml konzerva čočky, scezená
  • 1 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
  • 1.5 lžíce smetanového křenu (podle chuti)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Hrubě nasekaný stroužek česneku rozmělněte tyčovým mixérem nebo v robotu s většinou petrželky nakrájené nahrubo, citronovou kůrou a pečivem. Osolte a opepřete.
  2. Lososa osolte a opepřete a pak na filety rozdělte a přitiskněte ochucenou strouhanku. Položte je strouhankou vzhůru do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a pečte v troubě 15–20 minut, aby se ryba propekla a strouhanka zezlátla.
  3. V menší pánvi na mírném ohni opékejte na zbývajícím oleji plátky česneku 1–2 minuty. Vsypte špenát a čočku, promíchejte, zesilte oheň a nechte špenát zavadnout a čočku prohřát. Vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu a smetanový křen. Podle chuti dosolte a dopepřete.
  4. Směs z pánve rozdělte na talíře. Na ni položte lososa, posypte zbývající petrželkou a podávejte s citronem nakrájeným na klínky.

Lehká kuchyně - Vyladěné recepty pro zdraví a energii (Edice Apetit)

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Turecké vejce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Turecké vejce

Ovesné karbanátky

Petra Pospěchová

Ovesné karbanátky

Papriková polévka

Barbora Karchová

Papriková polévka

Vánočka

Lucie Kazdová

Vánočka

Bábovka

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Bábovka

Náš Exot

Jana a David Borozidisovi

Náš Exot