Losos s čočkou a špenátem
Suroviny 2 porce
- 2 stroužky česneku, půlku nasekat nahrubo, půlku na tenké plátky
- 1 hrst hladkolisté petrželky, nakrájená
- 0.5 x citronu, kůra nastrouhaná, dužina nakrájená na klínky
- 0.6 x celozrnného rohlíku
- 175 g filet z lososa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g baby špenátu nebo polníčku
- 425 ml konzerva čočky, scezená
- 1 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
- 1.5 lžíce smetanového křenu (podle chuti)
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Hrubě nasekaný stroužek česneku rozmělněte tyčovým mixérem nebo v robotu s většinou petrželky nakrájené nahrubo, citronovou kůrou a pečivem. Osolte a opepřete.
- Lososa osolte a opepřete a pak na filety rozdělte a přitiskněte ochucenou strouhanku. Položte je strouhankou vzhůru do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a pečte v troubě 15–20 minut, aby se ryba propekla a strouhanka zezlátla.
- V menší pánvi na mírném ohni opékejte na zbývajícím oleji plátky česneku 1–2 minuty. Vsypte špenát a čočku, promíchejte, zesilte oheň a nechte špenát zavadnout a čočku prohřát. Vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu a smetanový křen. Podle chuti dosolte a dopepřete.
- Směs z pánve rozdělte na talíře. Na ni položte lososa, posypte zbývající petrželkou a podávejte s citronem nakrájeným na klínky.
Lehká kuchyně - Vyladěné recepty pro zdraví a energii (Edice Apetit)
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.