Losos s čočkou a špenátem

Losos s čočkou a špenátem

Suroviny 2 porce

  • 2 stroužky česneku, půlku nasekat nahrubo, půlku na tenké plátky
  • 1 hrst hladkolisté petrželky, nakrájená
  • 0.5 x citronu, kůra nastrouhaná, dužina nakrájená na klínky
  • 0.6 x celozrnného rohlíku
  • 175 g filet z lososa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g baby špenátu nebo polníčku
  • 425 ml konzerva čočky, scezená
  • 1 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
  • 1.5 lžíce smetanového křenu (podle chuti)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Hrubě nasekaný stroužek česneku rozmělněte tyčovým mixérem nebo v robotu s většinou petrželky nakrájené nahrubo, citronovou kůrou a pečivem. Osolte a opepřete.
  2. Lososa osolte a opepřete a pak na filety rozdělte a přitiskněte ochucenou strouhanku. Položte je strouhankou vzhůru do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a pečte v troubě 15–20 minut, aby se ryba propekla a strouhanka zezlátla.
  3. V menší pánvi na mírném ohni opékejte na zbývajícím oleji plátky česneku 1–2 minuty. Vsypte špenát a čočku, promíchejte, zesilte oheň a nechte špenát zavadnout a čočku prohřát. Vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu a smetanový křen. Podle chuti dosolte a dopepřete.
  4. Směs z pánve rozdělte na talíře. Na ni položte lososa, posypte zbývající petrželkou a podávejte s citronem nakrájeným na klínky.

Lehká kuchyně - Vyladěné recepty pro zdraví a energii (Edice Apetit)

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Kokosové bonbonky v čokoládě

Petra Novotná

Kokosové bonbonky v čokoládě

Dýňová polévka

Ondřej Holinka

Dýňová polévka

Pohanková s rozmixovanou sušenou švestkou či hruškou

Jana a David Borozidisovi

Pohanková s rozmixovanou sušenou švestkou či hruškou

Pařížské rohlíčky

Petr Klíma

Pařížské rohlíčky

Pohankové placky se zelím

Jana a David Borozidisovi

Pohankové placky se zelím

Nejkrémovější vločky s ovocem a čokoládou

Jana a David Borozidisovi

Nejkrémovější vločky s ovocem a čokoládou