Petra Novotná
Melounová zmrzlina
Suroviny 6 porcí
- 0.5 ks menšího melounu
- 60 g moučkového cukru (nebo třtinového)
- 100 ml vody
- šťáva z jedné limetky
Postup
- Tvůj úkol bude jasný, lžící musíš vydlabat meloun a zbavit ho pecek. A buď pečlivý, čím menší množství pecek tím líp pro zmrzlinu. Kdyby ti nějaká pecička proklouzla mezi prstíky, nevadí, rozmixovaný meloun potom pro jistotu ještě přecedíš.
- Zatímco ty budeš připravovat meloun, maminka svaří moučkový cukr s vodou, dokud z něj nebude hustší sirup. Zhruba na polovinu. Odpeckovaný meloun maminka jen tak ze zvědavosti zváží – mělo by ho být půl kila až kilo. Cukrový sirup a šťáva z limetky vystačí právě tak na kilo melounové dužiny. Kdyby ho bylo o moc víc, buď přidejte víc cukrového sirupu, nebo zbytek prostě snězte.
- Pak maminka meloun rozmixuje úplně do hladka. Je lepší, když ho ještě přecedíte přes sítko, ale není to nutné.
- Rozmixovaný meloun nalij do kovové misky (ale pokud máte zmrzlinovač, vezmi takovou misku, jakou najdeš).
- Teď je na čas přimíchat cukrový sirup. Ten raději přilije maminka.
- Ty zatím směs míchej.
- Ještě nezapomeňte společnými silami vymačkat limetku. Promíchej a dejte rovnou do mrazáku nebo zmrzlinovače. Pokud nemáš zmrzlinovač, hlídej hodiny, každou půl hodinu vytáhni z lednice a trochu zamíchej. Když se o ni takhle hezky postaráš, bude zmrzka mnohem nadýchanější.
- Tip: Pokud chceš zmrzlinu zjemnit, můžeš přidat dvě lžíce smetany.