Julie Kučerovská
Kuřecí paličky na medu s ratatouille
Suroviny 4 porce
Kuřecí paličky
- 1 kg kuřecích paliček
- 250 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Ratatouille
- 1 lilek
- 2 velká rajčata
- 1 střední cuketa
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 10 lžic extra panenského olivového oleje
- 100 g rajčatového protlaku
- 120 ml bílého vína
- 1 hrst čerstvé bazalky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Kuřecí paličky omyj a osuš. Mezitím si připrav marinádu: v míse smíchej olej, sójovou omáčku, med a papriku, prolisuj do směsi česnek, nakonec vše osol a opepři podle chuti a vlož do marinády maso. Mísu přikryj potravinářskou fólií a dej odležet do lednice alespoň na 2 hodiny, ale klidně i přes noc.
Předehřej si horkovzdušnou troubu na horní i spodní ohřev na 190 °C.
Naložené maso přendej do pekáčku, lžící vyškrábni usazený med a pečlivě jím maso potři. Dej ho péct na 20 minut, pak paličky obrať a peč dalších 20 minut. Servíruj s ratatouille nebo jinou přílohou dle tvého výběru.
Na ratatouille: Předehřej horkovzdušnou troubu na horní i spodní ohřev na 180 °C.
Všechnu zeleninu omyj. Lilek nakrájej na malé kousky, rajčata a cuketu na měsíčky, papriky zbav středu a nakrájej na proužky.
Všechnu zeleninu dej do pekáče, zakápni olivovým olejem, zalij rajčatovým protlakem a bílým vínem, přidej nasekanou bazalku a osol a opepři podle chuti. Pekáč přikryj poklopem nebo alobalem a dej asi na 1 hodinu do trouby.
Po hodině pekáč odklop a nech v troubě dalších 5 minut.
Kuchařka pro teenagery
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.