Fitrecepty
Pizza se špenátovým základem
Suroviny 6 porcí
Na rajčatovou omáčku:
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 250 g masitých rajčat
- sůl
- pepř
Na dokončení
- 200 g žampionů
- 200 g mozzarely
Na těsto:
- 180 g špenátových listů
- 260 g mozzarely
- 2 vejce
- 1 lžička mleté bazalky
- sůl
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C. Nejprve připravte těsto na krustu. Properte listy špenátu ve studené vodě a dejte ho společně s mozzarellou, vejcem, bazalkou a solí do mixéru. Těsto mixujte na plný výkon 20–30 sekund. Těsto by se mělo spojit, nemělo by ovšem mít kašovitou konzistenci.
- Z těsta vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem tvar pizzy a plech dejte do trouby. Krustu pečte 12–15 minut při 160–170 °C. Propečené těsto poznáte tak, že začne po okrajích hnědnout. V tomto momentě plech vyndejte a nechte krustu vychladnout.
- Mezitím, než se upeče krusta, připravte rajčatovou omáčku. V pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm nadrobno nasekanou šalotku. Po 2 minutách přidejte prolisované stroužky česneku a opékejte další minutu. Do pánve přidejte nakrájená masitá rajčata, zalijte 200 ml vody a pánev přikryjte pokličkou. Rajčata nechte pod pokličkou 10 minut podusit, zalijte dalšími 100 ml vody a znovu poduste. Osolte a opepřete.
- Upečenou krustu po vytažení z trouby pomažte rajčatovou omáčkou, naskládejte na ni na plátky nakrájené žampiony a na plátky nakrájenou mozzarellu. Krustu vraťte na 5 minut do trouby.
- Pizzu rozkrájejte na 6 dílů a podávejte.
Jíme zdravě ve městě i na venkově: Příběhy kuchařů, jako jste vy
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.