Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská

Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami

Suroviny 4 porce

Hrnkové knedlíky s brusinkami

  • změklé máslo na vymazání hrnků
  • hrubá mouka na vysypání hrnků
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky mléka
  • 2 x žloutek
  • 2 hrnky na kostičky nakrájených housek nebo rohlíků
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 2 x bílky
  • 800 g daňčí kýty
  • 80 g uzeného špeku v celku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 x mrkev a stejně velký kus celeru
  • 1 x velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • 3 x bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 kousek citronové kůry
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 200 ml bílého vína
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 800 ml vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • citronová šťáva na dochucení

Postup

  1. Jemná dančí svíčková: Daňčí kýtu prošpikujte: udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček ztuhlého špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření asi 3 minuty. Až se rozvoní, vsypte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek žluté části citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte. Když vše příjemně karamelově voní, přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném plameni dusit do změknutí asi 2 hodiny.
  3. Když je maso měkké, vyndejte ho a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte, záleží na vaší chuti a zvyklostech. Vmíchejte smetanu, dle potřeby dochuťte a prohřejte. Pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Jestliže je omáčka málo hustá, ještě ji trochu povařte a zredukujte. Maso krájejte na plátky. Podávejte s houskovým knedlíkem, nejlépe s brusinkovým z hrnečku.
  4. Tip: Pokud vám vadí, že musíte před mixováním lovit z omáčky kuličky koření, vložte všechno koření do sítka na čaj nebo sáčku na koření, případně ho svažte do kousku mušelínu, gázy apod. Bude se vám pak z omáčky snadno vyndávat. V tom případě ho ale přidejte k masu až ve chvíli, kdy je maso opečené a podlité vývarem nebo vodou.
  5. Hrnkové knedlíky s brusinkami: Pět čtvrtlitrových rovných hrnků důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte prosátou hrubou mouku, sůl, mléko a žloutky na hladké řídké těsto. Vmíchejte nakrájené pečivo, petrželku a propláchnuté a osušené brusinky (velké překrojte). Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
  6. Těsto rozdělte lžící do připravených hrnků. Plňte je kousek pod okraj, asi do tří čtvrtin. Hrnky naskládejte těsně vedle sebe do širokého kastrolu, do kterého nalijte vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky hrnků. Přiklopte kastrol poklicí a vařte 22 minut od začátku varu.
  7. Poté zkuste jeden knedlík: hrnek vyjměte, kulatým nožem ho objeďte kolem stěn, knedlík vyklopte na prkénko a rozkrojte ho uprostřed nití. Je-li i ve středu pevný, máte hotovo. Vyjměte zbývající hrnky, knedlíky stejným způsobem vyklopte a rozkrájejte je bílou režnou nití na plátky silné 1,5–2 cm. Plátky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou a co nejdříve podávejte.
  8. Tip: Na knedlíky se hodí ne zcela čerstvé pečivo, ideální jsou tak dva dny staré housky nebo rohlíky, které těsto lépe nakypří. Máte-li pečivo příliš měkké, nakrájejte ho na kostičky a usušte v troubě nebo opečte na pánvi – klidně i na trošce másla, bude mít ještě lepší chuť. Knedlíky s brusinkami můžete po vychladnutí ohřát v páře, stejně jako jiné druhy knedlíků.

Karolína - Domácí kuchařka - Jídlo jako vášeň

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Golden milk

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Golden milk

Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille

Martin Škoda

Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou

Jana a David Borozidisovi

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou

Mrkvová krémová polévka

Barbora Charvátová

Mrkvová krémová polévka