Lasagne
Suroviny 6 porcí
Na bešamel
- 100 g másla
- 80 g hladké mouky
- 850 ml mléka
- 1 x bobkový list
- muškátový oříšek
- olivový olej
- 2 x cibule, nakrájené nadrobno
- 1 x mrkev, nakrájená nadrobno
- 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
- 70 g pancetty, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 ml suchého bílého vína
- 1 x bobkový list
- 1 lžíce hustého rajčatového protlaku (nejlépe doppio concentrato, viz Něco navíc)
- 800 g konzerva krájených rajčat
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml mléka
- 1 svazek bazalky, otrhané lístky
- 11 plátů lasagní (záleží na velikosti plátů i zapékací mísy)
- 125 g mozzarella, nakrájená na kolečka
- 50 g parmazánu, strouhaného
Postup
- Ve velkém kastrolu se silným dnem rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm na mírném ohni nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev a řapíkatý celer) a pancettu; trvá to asi 10 minut (nebo dokud nebude cibule dosklovita a pancetta nepustí tuk. Přidejte česnek a míchejte ještě minutu. Pak přesuňte vše z pánve na talíř, v pánvi ponechte co nejvíc tuku.
- Vraťte pánev na sporák a dejte do ní mleté hovězí maso, dobře ho opečte (dohněda) a přesuňte k zelenině na talíř. V pánvi opečte vepřové. Následně vraťte do pánve opečenou zeleninu s pancettou i hovězí, přilijte bílé víno, přihoďte bobkový list a nechte projít varem. Přidejte protlak a rajčata, osolte a opepřete a zvolna duste pod pokličkou 45 minut; po 35 minutách vlijte mléko a už nepřiklápějte pokličku. A ještě 10 minut vařte, aby byla omáčka správně hustá. Potom vyjměte bobkový list.
- Připravte si bešamel: V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, do pánve přisypte mouku a míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vlijte mléko a prošlehejte jej s jíškou na hladký krém. Přidejte bobkový list. Nechte projít varem a vařte na mírném plameni, aby bešamel zhoustl (asi 5 minut). Pak sejměte z ohně. Podle chuti osolte, opepřete, ochuťte čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a vyjměte bobkový list.
- Do masového ragú v pánvi vmíchejte lístky bazalky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na dno zapékací mísy rozetřete lžící tenkou vrstvu bešamelu, překryjte několika lžícemi hotového ragú. Na to rozložte vrstvu plátů lasagní, pokračujte vrstvou bešamelu, pak vrstvou ragú a lasagní. Pokračujte, dokud vše nespotřebujete. Poslední vrstvou bude bešamel – na něj naskládejte kolečka mozzarelly a posyp te nastrouhaným parmazánem. Pečte 40 minut dozlatova.
- Něco navíc: Doppio concentrato, koncentrovaný rajský protlak, je dvakrát redukovaný protlak – 1 kg protlaku je vyrobený ze 6 kg rajčat. Má díky tomu konzistenci pasty a velmi intenzivní chuť. Občas se prodává v supermarketech v tubě nebo ho koupíte v obchodech s italskými potravinami. V nouzi ho lze nahradit obyčejným (raději hustším) rajským protlakem.
The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.