Lasagne

Lasagne

Suroviny 6 porcí

Na bešamel

  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 850 ml mléka
  • 1 x bobkový list
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • 2 x cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 x mrkev, nakrájená nadrobno
  • 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
  • 70 g pancetty, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 x bobkový list
  • 1 lžíce hustého rajčatového protlaku (nejlépe doppio concentrato, viz Něco navíc)
  • 800 g konzerva krájených rajčat
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml mléka
  • 1 svazek bazalky, otrhané lístky
  • 11 plátů lasagní (záleží na velikosti plátů i zapékací mísy)
  • 125 g mozzarella, nakrájená na kolečka
  • 50 g parmazánu, strouhaného

Postup

  1. Ve velkém kastrolu se silným dnem rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm na mírném ohni nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev a řapíkatý celer) a pancettu; trvá to asi 10 minut (nebo dokud nebude cibule dosklovita a pancetta nepustí tuk. Přidejte česnek a míchejte ještě minutu. Pak přesuňte vše z pánve na talíř, v pánvi ponechte co nejvíc tuku.
  2. Vraťte pánev na sporák a dejte do ní mleté hovězí maso, dobře ho opečte (dohněda) a přesuňte k zelenině na talíř. V pánvi opečte vepřové. Následně vraťte do pánve opečenou zeleninu s pancettou i hovězí, přilijte bílé víno, přihoďte bobkový list a nechte projít varem. Přidejte protlak a rajčata, osolte a opepřete a zvolna duste pod pokličkou 45 minut; po 35 minutách vlijte mléko a už nepřiklápějte pokličku. A ještě 10 minut vařte, aby byla omáčka správně hustá. Potom vyjměte bobkový list.
  3. Připravte si bešamel: V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, do pánve přisypte mouku a míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vlijte mléko a prošlehejte jej s jíškou na hladký krém. Přidejte bobkový list. Nechte projít varem a vařte na mírném plameni, aby bešamel zhoustl (asi 5 minut). Pak sejměte z ohně. Podle chuti osolte, opepřete, ochuťte čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a vyjměte bobkový list.
  4. Do masového ragú v pánvi vmíchejte lístky bazalky. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Na dno zapékací mísy rozetřete lžící tenkou vrstvu bešamelu, překryjte několika lžícemi hotového ragú. Na to rozložte vrstvu plátů lasagní, pokračujte vrstvou bešamelu, pak vrstvou ragú a lasagní. Pokračujte, dokud vše nespotřebujete. Poslední vrstvou bude bešamel – na něj naskládejte kolečka mozzarelly a posyp te nastrouhaným parmazánem. Pečte 40 minut dozlatova.
  6. Něco navíc: Doppio concentrato, koncentrovaný rajský protlak, je dvakrát redukovaný protlak – 1 kg protlaku je vyrobený ze 6 kg rajčat. Má díky tomu konzistenci pasty a velmi intenzivní chuť. Občas se prodává v supermarketech v tubě nebo ho koupíte v obchodech s italskými potravinami. V nouzi ho lze nahradit obyčejným (raději hustším) rajským protlakem.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Petra Novotná

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Náš Exot

Jana a David Borozidisovi

Náš Exot

Slané müsli

Petra Pospěchová

Slané müsli

Kuřecí paličky na medu s ratatouille

Julie Kučerovská

Kuřecí paličky na medu s ratatouille

Vietnamská salátová mísa s kuřetem

Matěj Pospíšil

Vietnamská salátová mísa s kuřetem

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Karolína Kamberská

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou