Lasagne

Lasagne

Suroviny 6 porcí

Na bešamel

  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 850 ml mléka
  • 1 x bobkový list
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • 2 x cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 x mrkev, nakrájená nadrobno
  • 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
  • 70 g pancetty, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 x bobkový list
  • 1 lžíce hustého rajčatového protlaku (nejlépe doppio concentrato, viz Něco navíc)
  • 800 g konzerva krájených rajčat
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml mléka
  • 1 svazek bazalky, otrhané lístky
  • 11 plátů lasagní (záleží na velikosti plátů i zapékací mísy)
  • 125 g mozzarella, nakrájená na kolečka
  • 50 g parmazánu, strouhaného

Postup

  1. Ve velkém kastrolu se silným dnem rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm na mírném ohni nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev a řapíkatý celer) a pancettu; trvá to asi 10 minut (nebo dokud nebude cibule dosklovita a pancetta nepustí tuk. Přidejte česnek a míchejte ještě minutu. Pak přesuňte vše z pánve na talíř, v pánvi ponechte co nejvíc tuku.
  2. Vraťte pánev na sporák a dejte do ní mleté hovězí maso, dobře ho opečte (dohněda) a přesuňte k zelenině na talíř. V pánvi opečte vepřové. Následně vraťte do pánve opečenou zeleninu s pancettou i hovězí, přilijte bílé víno, přihoďte bobkový list a nechte projít varem. Přidejte protlak a rajčata, osolte a opepřete a zvolna duste pod pokličkou 45 minut; po 35 minutách vlijte mléko a už nepřiklápějte pokličku. A ještě 10 minut vařte, aby byla omáčka správně hustá. Potom vyjměte bobkový list.
  3. Připravte si bešamel: V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, do pánve přisypte mouku a míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vlijte mléko a prošlehejte jej s jíškou na hladký krém. Přidejte bobkový list. Nechte projít varem a vařte na mírném plameni, aby bešamel zhoustl (asi 5 minut). Pak sejměte z ohně. Podle chuti osolte, opepřete, ochuťte čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a vyjměte bobkový list.
  4. Do masového ragú v pánvi vmíchejte lístky bazalky. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Na dno zapékací mísy rozetřete lžící tenkou vrstvu bešamelu, překryjte několika lžícemi hotového ragú. Na to rozložte vrstvu plátů lasagní, pokračujte vrstvou bešamelu, pak vrstvou ragú a lasagní. Pokračujte, dokud vše nespotřebujete. Poslední vrstvou bude bešamel – na něj naskládejte kolečka mozzarelly a posyp te nastrouhaným parmazánem. Pečte 40 minut dozlatova.
  6. Něco navíc: Doppio concentrato, koncentrovaný rajský protlak, je dvakrát redukovaný protlak – 1 kg protlaku je vyrobený ze 6 kg rajčat. Má díky tomu konzistenci pasty a velmi intenzivní chuť. Občas se prodává v supermarketech v tubě nebo ho koupíte v obchodech s italskými potravinami. V nouzi ho lze nahradit obyčejným (raději hustším) rajským protlakem.

The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Ivana Stenzlová

Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Golden milk

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Golden milk

Štóla politá čokoládou

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Štóla politá čokoládou

Ovocné kuličky

Barbora Karchová

Ovocné kuličky

Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré

Matěj Pospíšil

Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré

Tatarák z lososa

Matěj Pospíšil

Tatarák z lososa