Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou

Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou

Suroviny 4 porce

  • 400 g penne nebo jiných krátkých těstovin
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 425 g konzerva tuňáka v oleji, maso okapané
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 60 g rukoly + k podávání
  • hobliny parmazánu k podávání (nemusí být)

Postup

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte.
  2. Ztlumte oheň, do uvolněného hrnce dejte tuňáka a rozdrobte ho vidličkou. Do hrnce vraťte scezené těstoviny, přidejte kapary, olivový olej, citronovou kůru a šťávu a rukolu. Osolte, opepřete, promíchejte a vypněte.
  3. Podávejte s parmazánem (nemusí být) a podle chuti doplňte čerstvou rukolou.
  4. Něco navíc: Špagetový sýr a pepř (cacio e pepe): Další úprava bez dlouhého vaření omáčky. Do řádně osolené (mořskou solí) vroucí vody dejte vařit 250 g špaget nebo bucatini, ale vařte je o 2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu, tedy asi tak 8 minut. Sceďte, ale hrnek vody z vaření si dejte stranou. Scezené těstoviny dejte do široké pánve o průměru asi 30 cm (pokud jste těstoviny vařili ve vhodném, nepříliš vysokém hrnci, můžete vaření dokončit v něm). Přidejte 60 g másla, nakrájeného na kostky a změklého, a 125 ml vody z vaření těstovin. Na středním ohni přiveďte k varu. (Máslo se škrobem uvolněným z těstovin vytvoří omáčku, která zabrání sýru, aby se srazil.) Ztlumte a přidejte 85 g sýra grana padano, nastrouhaného najemno, a 2 zarovnané lžičky čerstvě drceného pepře (ideálně použijte hmoždíř). Kleštěmi promíchejte těstoviny s omáčkou a minutu zahřívejte za stálého opatrného promíchávání, až se sýr rozpustí a omáčka trochu zhoustne. Odstavte a vmíchejte 2 lžíce ovčího sýra pecorino romano, nastrouhaného najemno. Posypte nastrouhanou kůrou z 1 citronu. Pokud jsou těstoviny příliš suché, přidejte ještě trochu vody z vaření. Rozdělte na talíře a pokapejte kvalitním panenským olivovým olejem a citronovou šťávou podle chuti. Poprašte trochou pepře, případně ozdobte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.

The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Letní ovesná kaše

Petra Pospěchová

Letní ovesná kaše

Suppli al teléfono, telefonní dráty (Italské smaženky se sýrem)

Jitka Rákosníková

Suppli al teléfono, telefonní dráty (Italské smaženky se sýrem)

Pistáciové kuličky

Barbora Karchová

Pistáciové kuličky

Svíčková omáčka (a maso)

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Svíčková omáčka (a maso)

Jahodový cheesecake

Jitka Adamová

Jahodový cheesecake

Amarantová kaše s ovesnými vločkami

Věra Strnadová

Amarantová kaše s ovesnými vločkami