Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou

Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou

Suroviny 4 porce

  • 400 g penne nebo jiných krátkých těstovin
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 425 g konzerva tuňáka v oleji, maso okapané
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 60 g rukoly + k podávání
  • hobliny parmazánu k podávání (nemusí být)

Postup

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte.
  2. Ztlumte oheň, do uvolněného hrnce dejte tuňáka a rozdrobte ho vidličkou. Do hrnce vraťte scezené těstoviny, přidejte kapary, olivový olej, citronovou kůru a šťávu a rukolu. Osolte, opepřete, promíchejte a vypněte.
  3. Podávejte s parmazánem (nemusí být) a podle chuti doplňte čerstvou rukolou.
  4. Něco navíc: Špagetový sýr a pepř (cacio e pepe): Další úprava bez dlouhého vaření omáčky. Do řádně osolené (mořskou solí) vroucí vody dejte vařit 250 g špaget nebo bucatini, ale vařte je o 2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu, tedy asi tak 8 minut. Sceďte, ale hrnek vody z vaření si dejte stranou. Scezené těstoviny dejte do široké pánve o průměru asi 30 cm (pokud jste těstoviny vařili ve vhodném, nepříliš vysokém hrnci, můžete vaření dokončit v něm). Přidejte 60 g másla, nakrájeného na kostky a změklého, a 125 ml vody z vaření těstovin. Na středním ohni přiveďte k varu. (Máslo se škrobem uvolněným z těstovin vytvoří omáčku, která zabrání sýru, aby se srazil.) Ztlumte a přidejte 85 g sýra grana padano, nastrouhaného najemno, a 2 zarovnané lžičky čerstvě drceného pepře (ideálně použijte hmoždíř). Kleštěmi promíchejte těstoviny s omáčkou a minutu zahřívejte za stálého opatrného promíchávání, až se sýr rozpustí a omáčka trochu zhoustne. Odstavte a vmíchejte 2 lžíce ovčího sýra pecorino romano, nastrouhaného najemno. Posypte nastrouhanou kůrou z 1 citronu. Pokud jsou těstoviny příliš suché, přidejte ještě trochu vody z vaření. Rozdělte na talíře a pokapejte kvalitním panenským olivovým olejem a citronovou šťávou podle chuti. Poprašte trochou pepře, případně ozdobte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.

The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Cuketová krémová polévka s mrkví

Barbora Charvátová

Cuketová krémová polévka s mrkví

Salát z červeného zelí s rozinkami a sezamem

Petr Klíma

Salát z červeného zelí s rozinkami a sezamem

Čumbrkové opojení

Jana Vlková

Čumbrkové opojení

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Zdeněk Pohlreich

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Raw pizza

Jitka Adamová

Raw pizza