Macaroni and cheese
Suroviny 6 porcí
Na sýrovou omáčku
- 3 lžíce másla
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 g zralého čedaru, nastrouhaného
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 50 g toustového chleba, rozmixovaného (čerstvé strouhanky)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 360 g krátkých těstovin
- 8 plátků anglické slaniny, nakrájených na nudličky (nemusí být)
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C. Čerstvou strouhanku rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a pokapejte máslem. Prohoďte a dejte péct na 5–8 minut dozlatova.
- Připravte sýrovou omáčku. Na másle opékejte půl minuty česnek a přidejte mouku; minutu ji míchejte. Vlijte mléko a metličkou důkladně prošlehejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Osolte, opepřete, vypněte, vmíchejte všechen sýr, přikryjte pokličkou a počkejte, až se rozpustí.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Scezené je promíchejte se sýrovou omáčkou a slaninou podle chuti. Rozdělte do čtyř menších nebo jedné velké zapékací mísy, posypte opečenou strouhankou a zapékejte v troubě 20 minut.
- Něco navíc: Jako obměnu rozložte na těstoviny 300 g rajčat nakrájených na tenké plátky a až na ně dejte strouhanku.
- Zkuste přidat vařenou brokolici, květák nebo hrášek.
- Do omáčky můžete přidat také sýr s modrou plísní.
The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.