Petra Novotná
Kokosové bonbonky v čokoládě
Suroviny 1 dávka
- 100 g strouhaného kokosu (buď čerstvého, nebo sušeného kokosu v bio kvalitě)
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 100 g kvalitní čokolády
Postup
- Do vyšší nádoby (třeba do většího hrníčku nebo misky s vysokými okraji) dej kokos, kokosový olej a javorový sirup.
- Maminka ti směs rozmixuje tyčovým mixérem. Nemusíte ji mixovat úplně do hladka, důležité je, aby se suroviny spojily – hlavně sirup s olejem.
- Teď rozlož pečicí papír na talíř, tác nebo menší plech, který se ti vejde do lednice.
- Celou směs na papír vyklop a rozprostři stěrkou. Měla by ti vzniknout placka vysoká asi jako tvůj paleček.
- Směs přikryj dalším pečicím papírem a dej jen na 10–15 minut do lednice. Hmota nesmí úplně ztuhnout, protože by se při vykrajování drolila na malé kousky.
- Až směs trochu ztuhne, vyndej ji z lednice a začni z ní vykrajovat malá kolečka. Pokud nemáš malé kulaté vykrajovátko, můžeš použít třeba kovové víčko z láhve nebo maličkou skleničku.
- Kolečka skládej zpátky na tác, a až je všechny vykrájíš, dej je do mrazáku. Musí být tak chladná, aby se v horké čokoládě nerozpustila a naopak na nich čokoláda rychle ztuhla.
- Maminka ti rozehřeje čokoládu.
- Připrav si vidličku a talířek vyložený pečicím papírem. Vytáhni kolečka z mrazáku, každé z nich naber na vidličku a opatrně vykoupej v čokoládě. Pracuj rychle, jinak se ti kolečka v čokoládě rozpustí. Na vidličce je nech chviličku okapat a pak polož na pečicí papír a nech hezky ztuhnout. Do lednice už bonbonky nedávej, na čokoládě by se pak vytvořil bílý povlak.