

Ivana Stenzlová
Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem
Suroviny 4 porce
DŘEVO
- 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
- 0.5 citrónu
- 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby (z dm)
- 400 g kuřecích prsou
- hladkolistá petrželka na ozdobení
VODA
- 1 kostka bio zeleninového bujónu
- nerafinovaná sůl
- tamari sójová omáčka
KOV
- 100 g suché kulatozrnné nebo basmati celozrnné rýže
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička koriandru
- 1 lžíce drceného kmínu
- 2 sušené chilli papričky
- barevný pepř z mlýnku
ZEMĚ
- 0.5 čínského zelí
- 2 středně velké mrkve
- 2 lžičky panely
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
OHEŇ
- 0.5 lžičky kurkumy
Postup
PŘÍPRAVA RÝŽE:
Rýži nasypeme do misky, přelijeme vodou, přikápneme citrónovou šťávu nebo přidáme probiotika. Necháme 24 hodin fermentovat.
Druhý den vodu slijeme a rýži propláchneme.
Dáme do hrnce a zalijeme vodou v poměru 1 : 5(podobně jako u těstovin).
Přidáme bio bujón a vaříme přibližně 30 minut do měkka. Ale pozor, ať se rýže nerozvaří! Po uvaření ihned přebytečnou vodu slijeme.
PŘÍPRAVA RIZOTA:
Zeleninu dobře umyjeme a nakrájíme na nudličky.
Do rozehřáté wok pánve přidáme trochu olivového oleje.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a promícháme s tamari sójovou omáčkou.
Na zahřátý olej vhodíme kuřecí maso a chvíli restujeme, až se zatáhne a zbělá.
Potom přidáme na nudličky nakrájené čínské zelí a mrkev a pokračujeme v restování.
Podle potřeby můžeme ještě přidat olivový olej.
Do zeleniny vmícháme na tenké plátky nakrájený česnek a restujeme, až je zelenina křupavá.
Vmícháme uvařenou rýži.
Přidáme rajčatový protlak z tuby.
Přisypeme kurkumu a promastíme olivovým olejem.
Jemně poprášíme panelou.
Rozdrobíme sušené chilli papričky.
Dochutíme mletým kmínem, koriandrem, barevným pepřem a osolíme.
Servírujeme posypané nasekanou hladkolistou petrželkou.
Dej tělu šanci
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.
Sdílejte recept s přáteli
Další recepty z kuchařky
