Ivana Stenzlová
Jablkový kompot s pohankou a vlašskými ořechy
Suroviny 2 porce
DŘEVO
- 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír)
VODA
- voda podle potřeby
KOV
- 3 hřebíčky
- plátek čerstvého zázvoru
ZEMĚ
- 3 lžíce chia semínek
- 2 velká sladká jablka
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 1 tyčinka celé skořice
OHEŇ
- 6 lžic pohanky
Postup
MÁČENÍ POHANKY:
Pohanku s chia semínky přelijeme vodou a přidáme 2 lžíce probiotik.
Necháme 24 hodin nabobtnat.
VEČER NAMOČÍME OŘECHY:
Do misky nasypeme vlašské ořechy, zalijeme vodou a přidáme špetku soli.
Ráno vodu slijeme a ořechy propereme pod tekoucí vodou.
PŘÍPRAVA KOMPOTU (možno připravit také večer):
Jablka neloupeme, pouze zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky.
Nakrájená jablka dáme do menšího hrnce
Zalijeme vodou, přidáme celou skořici, hřebíček a zázvor. Dusíme, až jsou jablka rozvařená na pyré.
Do jablkového kompotu přidáme namočenou pohanku s chia semínky.
Dobře promícháme a zlehka prohřejeme při 50–60 °C.
Kompot s pohankou servírujeme v miskách.
Hojně posypeme namočenými vlašskými ořechy.
Dej tělu šanci
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.