Ivana Stenzlová
Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami
Suroviny 2 litry
DŘEVO
- 0.5 citrónu
- 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
VODA
- 2 kostky bio zeleninového bujónu
- 2 l vody
- nerafinovaná sůl
KOV
- 6 lžic ovesných vloček
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
- barevný pepř z mlýnku
ZEMĚ
- 2 velké mrkve
- 2 velké kedlubny
- 2 lžíce přepuštěného másla
OHEŇ
- špetka kurkumy
Postup
MÁČENÍ VLOČEK:
Ovesné vločky nasypeme do misky, přelijeme vodou a přidáme 2 lžíce probiotik.
Necháme 24 hodin nabobtnat.
Kedlubnu a mrkev oloupeme a na hrubo nastrouháme.
Do zahřátého hrnce dáme 1 lžíci přepuštěného másla.
Přidáme nastrouhanou zeleninu a chvíli restujeme.
Vhodíme plátky zázvoru.
Namočené vločky i s vodou, ve které se namáčely, vmícháme do zeleniny.
Zalijeme vodou a rozdrobíme bio zeleninový bujón.
Povaříme, až je zelenina měkká (přibližně 15–20 minut).
Přikápneme citrónovou šťávu a přisypeme kurkumu.
Dochutíme zbývajícím přepuštěným máslem.
Přisypeme muškátový oříšek.
Podle chuti dosolíme a opepříme.
Můj tip
Vločková polévka je skvělou variantou rychlé snídaně, stačí si při ranním ohřívání rozmíchat v polévce vajíčko.
Dej tělu šanci
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.