Lucie Kazdová
Houstičky
Suroviny 15 porcí
- 15 g čerstvého droždí značky Fala
- 450 ml vody, vlažné
- 1 lžička cukru krystal nebo krupice
- 500 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
- 0.25 lžičky psyllia, mletého
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- semínka dle chuti na posypání (slunečnice, dýně, sezam)
- 1 vejce na potření
Postup
Nejprve si připravte kvásek z droždí, lžičky cukru a poloviny vody. Ingredience smíchejte a pod utěrkou nechte kvásek vzejít. Pokud si nevíte rady, podívejte se na recept na kvásek na začátku kapitoly o kynutém těstě. Mouku promíchejte s psylliem, olejem a solí a přilijte hotový kvásek. Dobře propracujte a nechte pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
Nakynuté těsto si přendejte na vál a rozdělte na 12 dílů. Vyválejte bochánky a vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky nechte ještě jednou nakynout alespoň 20 minut. Vykynuté potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky dle chuti.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 10 minut a pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte zhruba 15 minut. Hotové houstičky mají mírně zlatavou barvu.