Lucie Kazdová
Škvarkové placky
Suroviny 10 placek
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka, vlažného
- 1 lžička cukru krystal nebo krupice
- 50 g sádla
- 50 ml oleje
- 500 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
- 1 lžička soli
- 1 hrst škvarků
- kmín, na posypání
- 1 vejce, na potření
Postup
Pokud budete placky dělat v pekárně, nejprve do ní nalijte tekuté ingredience, mimo vejce na potření, pak i všechny suché. Zvolte program těsto, pekárna je za vás vypracuje i nechá nakynout. Těsto samozřejmě můžete zpracovat i ručně. V tom případě si nejprve připravte kvásek. Smíchejte čerstvé droždí, 100 ml vlažného mléka a lžičku cukru a nechte kvásek pod utěrkou vzejít. Pokud si nevíte rady, najděte si recept na kvásek na začátku kapitoly o kynutém těstě. Poté zpracujte všechny uvedené ingredience (mimo vejce a kmínu) ve vláčné těsto a nechte vykynout.
Nakynuté těsto přendejte na vál vysypaný moukou a rozdělte na 10 dílů. Vyválejte placky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nožem nakrojte na povrchu mřížku, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem. Nechte znovu alespoň půl hodiny kynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.