Větrníky
Lucie Kazdová

Lucie Kazdová

Větrníky

Suroviny 30 větrníků

Kulér

  • 500 g cukru krupice
  • 175 ml vody, vlažné

Vanilkový krém

  • 133 g krémového prášku nebo vanilkového pudinku
  • 1 l mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla, změklého

Odpalované těsto

  • 280 ml vody
  • 220 ml oleje
  • špetka soli
  • 250 g mouky Nomix (výrobce Nominal)
  • 7 vajec

Karamelová šlehačka

  • 1 l smetany ke šlehání (min. 31 % tuku)
  • 1 ztužovač
  • 2 lžíce kuléru

Dozdobení

  • 250 g fondánu
  • 100 ml vody
  • kulér

Postup

  1. Kulér: Kulér můžete koupit ve specializovaných cukrářských prodejnách (např. Dortissimo) nebo si jej vyrobit doma. Do hrnce nasypte cukr a utavte jej na hnědý karamel, stále musíte míchat. Pomalu přidávejte vodu, pozor, směs bude bublat a prskat, opatrně. Vymíchejte hladký kulér a odstavte. Hotový kulér má tmavě hnědou barvu a konzistenci medu. Hodí se na ochucování krémů, šlehaček, ale třeba i omáček. Uchovávejte jej v uzavřené nádobě.

  2. Odpalované těsto: Svařte vodu, olej, špetku soli, přidejte mouku a uvařte hladké těsto, které se začne oddělovat od stěn hrnce, trvá to asi 5 minut. Přendejte těsto do robota a nechte pomalu zpracovávat a vychladit. Postupně zašlehejte vajíčka. Výsledkem by měla být hladká hmota. Těsto si přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tvarujte na vymazaný plech požadované tvary (věnečky, větrníky, banánky apod.). Pečte v předehřáté troubě při 190 °C (horkovzduch). Na začátku pečení troubu neotvírejte. Doba pečení závisí na velikosti nastříkaných korpusů. Větší korpusy větrníků budete péct minimálně 20 minut. Správně upečené korpusy mají zlatavou barvu.

  3. Větrníky: Upečte korpusy větrníků nebo mini větrníčků podle receptu na odpalované těsto. Větrníky vytvarujte pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou do klasického tvaru spirály s ukončením ve středu. Velké větrníky mají v průměru zhruba 7 cm, mini jsou pak o průměru asi 3 cm. Korpusy při pečení zvětší svůj objem. Po upečení je nechte vychladnout.

  4. Uvařte krém z krémového prášku nebo pudinku. Postup je klasický – polovinu mléka, tedy 500 ml, dejte vařit, ve druhé polovině rozmíchejte krémový prášek, resp. pudink a cukr krupici. Jakmile mléko přivedete k varu, přidejte směs a dobře míchejte. Vařte 2 minuty.

  5. Hotovou směs pak přelijte na větší tác nebo plech, posypte vanilkovým cukrem a přikryjte potravinářskou fólií. Ta zabrání vzniku škraloupu a pozdějšímu zhrudkovatění krému. Nechte vychladnout a poté vyšlehejte s máslem dojemna.

  6. Rozpusťte si fondán s vodou – můžete v mikrovlnné troubě nebo v hrnci. Do tekutého fondánu přidejte dvě lžíce kuléru a řádně zamíchejte. Výsledkem by měla být tekutá hmota, do které půjdou namáčet vršky větrníků.

  7. Nachystejte si korpusy na větrníky, rozkrojte je a dolní poloviny si dejte na tác vedle sebe. Horní půlky namočte ve fondánu a položte na pečicí papír, který zachytí stékající fondán.

  8. Spodní poloviny naplňte vanilkovým krémem. Použijte cukrářský sáček s řezanou špičkou.

  9. Ušlehejte si šlehačku se ztužovačem, na samý závěr šlehání přidejte dvě lžíce kuléru. Šlehačka tak získá příjemnou karamelovou chuť. Šlehačku si naplňte do cukrářského sáčku a navršte ji na vanilkový krém.

  10. Pak už jen přiklopte vršky namočenými ve fondánu a rychle do lednice.

  11. Tip: Mnoho lidí nemá rádo fondánovou polevu, pokud mezi ně také patříte, stačí větrníky lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Krásně také vypadá varianta s čerstvým ovocem, např. malinami, které pokladete na šlehačku. Vršky korpusů pak přiklopíte ležérně na stranu, aby byly maliny vidět.

Bez lepku - sladké i slané recepty

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami

Ivana Stenzlová

Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami

Losos v koprové omáčce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Losos v koprové omáčce

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Karolína Kamberská

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Amarantová kaše s ovesnými vločkami

Věra Strnadová

Amarantová kaše s ovesnými vločkami

Květáková polévka s lískovými ořechy

Zdeněk Pohlreich

Květáková polévka s lískovými ořechy

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem

Petr Klíma

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem