Lucie Kazdová
Větrníky
Suroviny 30 větrníků
Kulér
- 500 g cukru krupice
- 175 ml vody, vlažné
Vanilkový krém
- 133 g krémového prášku nebo vanilkového pudinku
- 1 l mléka
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla, změklého
Odpalované těsto
- 280 ml vody
- 220 ml oleje
- špetka soli
- 250 g mouky Nomix (výrobce Nominal)
- 7 vajec
Karamelová šlehačka
- 1 l smetany ke šlehání (min. 31 % tuku)
- 1 ztužovač
- 2 lžíce kuléru
Dozdobení
- 250 g fondánu
- 100 ml vody
- kulér
Postup
Kulér: Kulér můžete koupit ve specializovaných cukrářských prodejnách (např. Dortissimo) nebo si jej vyrobit doma. Do hrnce nasypte cukr a utavte jej na hnědý karamel, stále musíte míchat. Pomalu přidávejte vodu, pozor, směs bude bublat a prskat, opatrně. Vymíchejte hladký kulér a odstavte. Hotový kulér má tmavě hnědou barvu a konzistenci medu. Hodí se na ochucování krémů, šlehaček, ale třeba i omáček. Uchovávejte jej v uzavřené nádobě.
Odpalované těsto: Svařte vodu, olej, špetku soli, přidejte mouku a uvařte hladké těsto, které se začne oddělovat od stěn hrnce, trvá to asi 5 minut. Přendejte těsto do robota a nechte pomalu zpracovávat a vychladit. Postupně zašlehejte vajíčka. Výsledkem by měla být hladká hmota. Těsto si přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tvarujte na vymazaný plech požadované tvary (věnečky, větrníky, banánky apod.). Pečte v předehřáté troubě při 190 °C (horkovzduch). Na začátku pečení troubu neotvírejte. Doba pečení závisí na velikosti nastříkaných korpusů. Větší korpusy větrníků budete péct minimálně 20 minut. Správně upečené korpusy mají zlatavou barvu.
Větrníky: Upečte korpusy větrníků nebo mini větrníčků podle receptu na odpalované těsto. Větrníky vytvarujte pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou do klasického tvaru spirály s ukončením ve středu. Velké větrníky mají v průměru zhruba 7 cm, mini jsou pak o průměru asi 3 cm. Korpusy při pečení zvětší svůj objem. Po upečení je nechte vychladnout.
Uvařte krém z krémového prášku nebo pudinku. Postup je klasický – polovinu mléka, tedy 500 ml, dejte vařit, ve druhé polovině rozmíchejte krémový prášek, resp. pudink a cukr krupici. Jakmile mléko přivedete k varu, přidejte směs a dobře míchejte. Vařte 2 minuty.
Hotovou směs pak přelijte na větší tác nebo plech, posypte vanilkovým cukrem a přikryjte potravinářskou fólií. Ta zabrání vzniku škraloupu a pozdějšímu zhrudkovatění krému. Nechte vychladnout a poté vyšlehejte s máslem dojemna.
Rozpusťte si fondán s vodou – můžete v mikrovlnné troubě nebo v hrnci. Do tekutého fondánu přidejte dvě lžíce kuléru a řádně zamíchejte. Výsledkem by měla být tekutá hmota, do které půjdou namáčet vršky větrníků.
Nachystejte si korpusy na větrníky, rozkrojte je a dolní poloviny si dejte na tác vedle sebe. Horní půlky namočte ve fondánu a položte na pečicí papír, který zachytí stékající fondán.
Spodní poloviny naplňte vanilkovým krémem. Použijte cukrářský sáček s řezanou špičkou.
Ušlehejte si šlehačku se ztužovačem, na samý závěr šlehání přidejte dvě lžíce kuléru. Šlehačka tak získá příjemnou karamelovou chuť. Šlehačku si naplňte do cukrářského sáčku a navršte ji na vanilkový krém.
Pak už jen přiklopte vršky namočenými ve fondánu a rychle do lednice.
Tip: Mnoho lidí nemá rádo fondánovou polevu, pokud mezi ně také patříte, stačí větrníky lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Krásně také vypadá varianta s čerstvým ovocem, např. malinami, které pokladete na šlehačku. Vršky korpusů pak přiklopíte ležérně na stranu, aby byly maliny vidět.