Květáková pizza
Suroviny 4 porce
- 1 x květák (cca 750g)
- 100 g mletých mandlí
- 2 x prošlehaná vejce
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 30 g sýra typu parmazán
- 1 x menší lilek
- 1 x malou červenou cibulí
- 125 g koule mozzarelly
- červený chilli papričky
Postup
- Rozehřejte troubu na 200 °C. Očistěte 1 květák (cca 750g) a po dávkách nasekejte v robotu, aby připomínal rýži. Nasypte ho do mísy. Vmíchejte 100 g mletých mandlí, 2 prošlehaná vejce a po 1 vrchovaté lžičce sušeného oregana a tymiánu, pořádně osolte a opepřete. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Doprostřed utvořte z květáku 30cm placku. Okraje nechte zvýšené. Pečte asi 15 minut dozlatova. Květákový základ nechte zchladnout. Teplotu v troubě zvyšte na 240 °C. Základ potřete dohusta svařenou 1/2 dávky základní rajčatové omáčky ze str. 92, posypte 30 g sýra typu parmazán, nastrouhaného, poklaďte v jedné vrstvě 1 menším lilkem, na podélné plátky, ogrilované 5 minut z každé strany, 1 malou červenou cibulí, na klínky, a plátky ze 125g koule mozzarelly. Vložte do trouby a pečte 12 minut. Jezte s hoblinami sýra typu parmazán, bazalkovými lístky a čerstvými červenými chilli papričkami podle chuti.