Kroupy s chřestem
Suroviny 2 porce
- 350 ml zeleninového vývaru
- 150 g ječných krup
- 1 stroužek česneku
- mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g zeleného chřestu
- 2 hrsti nasekaných mandlí
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce panenského oleje podle vaší volby
- 2 x vejce nahniličko
- 1 x oloupané avokádo
- citronová šťáva
- řeřicha z 1 vaničky
- vločková mořská sůl
Postup
- Na silném ohni přiveďte v rendlíku k varu 350 ml zeleninového vývaru se 150 g ječných krup, propláchnutých, a 1 stroužek česneku, rozmáčknutý, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Pak přiklopte těsnící pokličkou, zmírněte oheň, vařte 40 minut. Odstavte, nechte stát přiklopené 5–10 minut. Propláchněte studenou vodou, sceďte a nechte vykapat. Kroupy promíchejte s 200 g zeleného chřestu, zbaveného dřevnatých konců, podélně nakrájeného a spařeného, 2 hrstmi nasekaných mandlí, svazečkem hladkolisté petrželky, nadrobno, 4 lžícemi citronové šťávy, 1 lžící tekutého medu a 1 lžící panenského oleje podle vaší volby. Podávejte s rozpůlenými 2 vejci nahniličko (7–8 minut při vkládání do vroucí vody) a plátky z 1 oloupaného avokáda, pokropenými citronovou šťávou, posypané nastříhanou řeřichou z 1 vaničky, podle chuti osolené vločkovou mořskou solí.