Bramboráčky
Suroviny 4 porce
- 600 g brambor
- 2 lžíce hladké mouky (podle potřeby)
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce smetanového křenu
- 1 x malé vejce
- 1 x větší jablko
- jablečný ocet
- 1 lžička medu
- 1 špetka mletého zázvoru
- olej
- 1 x cibule
- 120 ml zakysané smetany
- 60 ml smetany ke šlehání
- jemně strouhaný čerstvý křen podle chuti
Postup
- Oloupejte a nahrubo nastrouhejte cca 600 g brambor. V sítu je proplachujte studenou vodou, až začne vytékat čirá. Pak z nich v utěrce důkladně vymačkejte tekutinu. V míse prošlehejte 2 lžíce hladké mouky (podle potřeby), 1 lžičku soli, čerstvě mletý pepř podle chuti, 2 lžíce smetanového křenu a 1 malé vejce, vmíchejte brambory. V misce smíchejte 1 větší jablko, na kostičky, jablečný ocet podle chuti, 1 lžičku medu a špetku mletého zázvoru; vzniklý reliš odložte do ledničky. Na troše oleje opečte dozlatova tenká půlkolečka z 1 cibule. Ve velké pánvi na pár lžících oleje opékejte bramboráčky dozlatova, z každé strany 4 minuty. Odkládejte je na papírové utěrky. Mezitím smíchejte 120 ml zakysané smetany, 60 ml smetany ke šlehání, ušlehané dotuha, s jemně strouhaným čerstvým křenem podle chuti. Jezte k bramborákům spolu s relišem a opečenou cibulí.