Jana Vlková
Sladká tečka
Suroviny 4 pohárky
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g čerstvého sýra
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce pampeliškového medu (viz kuchařka)
- 12 vaflí
- 100 g želatiny
- 300 ml vody
- 200 ml žlutého sirupu
- 4 pampeliškové květy
Postup
- V míse vařečkou smíchejte tvaroh, čerstvý sýr, smetanu a med. Do sklenic navrstvěte vafle a krém a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Tento krok je nutný, jinak želatina proteče.
- Připravte želatinu podle návodu. Plátky nechte změknout v trošce vody. Vymačkejte a rozpusťte v sirupu s vodou. Směs by neměla být příliš horká. Na pohárky nalijte první vrstvu, zasypejte kvítky pampelišek a nechte chvilku ztuhnout. Pak překryjte další vrstvou. Dejte znovu ztuhnout do lednice, asi hodinu.
- Tipy a triky: Rozebrané květy pampelišek je možné usušit na zimu. Je to ovšem dost pipla.f
Pampelišky k jídlu
Tento recept a mnoho dalších najdete v kuchařce Pampelišky k jídlu od Jany Vlkové.