Jitka Adamová
Kulajda s houbičkami shiitake
Suroviny 4 porce
- 80 g slunečnicových semínek
- 2 středně velké cukety
- 1 zralé avokádo
- 4 větší hlavičky shiitake
- 2 lžíce tamari
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 řapíky celeru
- 1 svazek čerstvého kopru
- sůl podle chuti
- 1 lžíce sirupu z agáve
- 3 lžíce citronové šťávy
Postup
- Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a slunečnici umixujte do hladka spolu s očištěnou cuketou a vypeckovaným oloupaným avokádem.
- Umíchejte marinádu ze sójové omáčky tamari a sezamového oleje, vložte do ní houby a nechte asi hodinu marinovat. Poté slijte marinádu a nakrájejte houby na tenké plátky.
- Celer očistěte, oškrábejte vypouklou stranu a nakrájejte ho najemno. Kopr oberte ze stonků a nasekejte, vmíchejte do polévky. Polévku dochuťte solí, sirupem z agáve a citronovou šťávou, až dosáhnete požadované sladkokyselé chuti.
- Ohřejte polévku na 42 °C a vložte do ní houby s celerem. Podávejte teplé, nejlépe v zimě.
- Tip: Do polévky můžete přidat špetku koriandru a drcený kajenský pepř. Toto koření krásně prohřeje v chladných dnech a dodá polévce orientální příchuť.
RAW pro zdraví a krásu
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.