Jitka Adamová
Jahodový cheesecake
Suroviny 1 dort
Na korpus
- 300 g mandlí
- 200 g velkých datlí medjool
- 30 g sušeného kokosu
Na krém
- 450 g kešu
- 12 lžic kokosového oleje
- 1 vanilkový lusk
- 6 lžic citronové šťávy
- 5 lžic sirupu z agáve nebo medu
- špetku soli
- 120 g zralých jahod na ozdobu
Postup
- Mandle a kešu předem namočte, minimálně na 5 hodin. Mandle pak slijte a osušte, přebytečná voda by korpusu uškodila. Kešu stačí slít, krém trochu tekutiny navíc unese.
- Zpracujte mandle, datle a kokos v sekacím robotu s nožem ve tvaru písmene S. Snažte se dosáhnout téměř hladké konzistence. Vymažte dortovou formu o průměru 20–22 cm kokosovým olejem, můžete ji i vysypat strouhaným kokosem (navíc k tomu, který je v seznamu surovin). Korpus rovnoměrně upěchujte do formy. Vložte na půl hodiny do lednice nebo mrazáku.
- Ingredience na krém, tedy namočené a slité kešu, kokosový olej, vanilkový lusk, citronovou šťávu, agávový sirup a špetku soli umixujte do hladka a dochuťte další citronovou šťávou nebo agávovým sirupem podle vlastní chuti. Množství, které uvádím já, přivede na svět jemný, lehce sladký výsledek, který si skvěle notuje se zcela zralými jahodami. Na začátku sezóny možná budete potřebovat o něco sladší krém.
- Směs nalijte na korpus a lehce poklepejte o stůl pro odstranění vzduchových bublin. Dort nechte několik hodin tuhnout v lednici. Ozdobte čerstvými jahodami a servírujte.
- Tip: Umixujte omáčku z namočených datlí a jahod a každou porci efektně přelijte. Tento tip nejvíc využijete ke konci jahodové sezóny, kdy nejhezčí kousky už jsou pryč a ty jahody, které zbyly, jsou sice slaďoučké, ale nevzhledné. Omáčkou můžete přelít také kaše (tři variace najdete ve snídaňové kapitole) nebo lívanečky (tamtéž).
RAW pro zdraví a krásu
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.