Kateřina Bednářová
Perník s červenou řepou
Suroviny 1 plech
Poleva
- 2 bílky
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžička solamylu
- 1 lžička citronové šťávy
Perník
- 260 g hladké mouky
- 20 ml kefíru
- 200 g uvařené červené řepy
- 240 g třtinového cukru
- 150 ml oleje
- 100 g másla
- 2 x vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 1.5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Postup
- Cukr, olej, rozpuštěné máslo a vejce dejte dohromady do mixéru a šlehejte při vyšší rychlosti. Pak vmíchejte kefír.
- Mouku smíchejte s kořením, kakaem, jedlou sodou a špetkou soli a už při nižších otáčkách postupně zapracujte do vyšlehané vaječné směsi. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou vařenou řepu.
- Hotové těsto je nezvykle řídké. Ale nebojte, pečením se pěkně zpevní a zároveň zůstane šťavnaté. Nalijte ho do vymazaného plechu a vložte do trouby, pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut.
- Cukr na polevu pečlivě prosejte přes sítko, abyste se zbavili hrudek. Dejte do misky spolu s bílky, škrobem a citronovou šťávou a zhruba 20 minut intenzivně třete vařečkou, až poleva zbělá, nabyde a za vařečkou v ní bude zůstávat viditelná stopa. Můžete si ulehčit práci elektrickým šlehačem.
- V tom případě šlehejte polevu asi 10 minut.
- Polevou potřete vychladlý perník a nechte zatuhnout. Pro ozdobení posypejte podle chuti čokoládou, kokosem nebo strouhanou řepou.
- Náš tip: Připravte si z červené řepy velmi efektní růžové barvivo na ozdobení perníku. Čerstvou ji nastrouhejte najemno a vymačkejte co nejvíc šťávy. Usušte v sušičce na ovoce a pak rozmixujte na prášek.