Perník s červenou řepou
Kateřina Bednářová

Kateřina Bednářová

Perník s červenou řepou

Suroviny 1 plech

Poleva

  • 2 bílky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy

Perník

  • 260 g hladké mouky
  • 20 ml kefíru
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 240 g třtinového cukru
  • 150 ml oleje
  • 100 g másla
  • 2 x vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1.5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Postup

  1. Cukr, olej, rozpuštěné máslo a vejce dejte dohromady do mixéru a šlehejte při vyšší rychlosti. Pak vmíchejte kefír.
  2. Mouku smíchejte s kořením, kakaem, jedlou sodou a špetkou soli a už při nižších otáčkách postupně zapracujte do vyšlehané vaječné směsi. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou vařenou řepu.
  3. Hotové těsto je nezvykle řídké. Ale nebojte, pečením se pěkně zpevní a zároveň zůstane šťavnaté. Nalijte ho do vymazaného plechu a vložte do trouby, pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut.
  4. Cukr na polevu pečlivě prosejte přes sítko, abyste se zbavili hrudek. Dejte do misky spolu s bílky, škrobem a citronovou šťávou a zhruba 20 minut intenzivně třete vařečkou, až poleva zbělá, nabyde a za vařečkou v ní bude zůstávat viditelná stopa. Můžete si ulehčit práci elektrickým šlehačem.
  5. V tom případě šlehejte polevu asi 10 minut.
  6. Polevou potřete vychladlý perník a nechte zatuhnout. Pro ozdobení posypejte podle chuti čokoládou, kokosem nebo strouhanou řepou.
  7. Náš tip: Připravte si z červené řepy velmi efektní růžové barvivo na ozdobení perníku. Čerstvou ji nastrouhejte najemno a vymačkejte co nejvíc šťávy. Usušte v sušičce na ovoce a pak rozmixujte na prášek.

Kuchařka pro naší babičku

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Sklenice chlorofylu

Barbora Karchová

Sklenice chlorofylu

Koláče se švestkama

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Koláče se švestkama

Čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem

Ivana Stenzlová

Čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem

Květákové placičky s černým sezamem

Michaela Šupáková

Květákové placičky s černým sezamem

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Zdeněk Pohlreich

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy