

Jana Vlková
Šťouchané brambory s pampeliškou po dalmatsku
Suroviny 4 porce
- 400 g mladých pampeliškových listů
- 4 velké brambory
- 5 stroužků česneku
- 100 ml olivového oleje
- sůl a pepř
- 4 pstruzi
- 1 citron
Postup
- V hrnci uveďte do varu vodu, osolte a pampeliškové listy v ní krátce spařte.
- Sceďte je a dejte na chvíli do studené vody, aby neztratily barvu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Uvařte je v menším množství osolené vody hodně do měkka. Slijte, ale vodu z brambor si nechte stranou.
- Česnek nasekejte na kousky a opražte na rozpáleném olivovém oleji. Přidejte brambory a následně i spařené a nasekané pampeliškové listy. Podle potřeby nařeďte zbylou vodou z brambor, měla by vzniknout velmi řídká směs, nikoli kompaktní kaše. Důležité je, aby brambory byly dost rozvařené. Na náš český vkus rozpadající se. Tím se dosáhne letní lehkosti přílohy.
- Očištěné ryby osolte a zprudka ogrilujte. Před podáváním pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Tipy a triky: S olejem šetřete, „blitva i krompir“ se podává nejčastěji jako příloha k rybám grilovaným na otevřeném ohni nebo k jehněčímu. Olej se dává obvykle na rybu, jehněčí samo o sobě má tuku dost. Místo pampelišky se dají použít nejrůznější jiné plevele z čeledi merlíkovitých – laskavce, lebedy nebo merlíky.
Pampelišky k jídlu
Tento recept a mnoho dalších najdete v kuchařce Pampelišky k jídlu od Jany Vlkové.