Jahodová crostata s tymiánem
Suroviny 8 porcí
- 400 g jahod, nakrájených na plátky
- 1 x šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce krupicového cukru
- 60 g jahodového džemu
- 250 g křehkého těsta (viz Těsta ve zkratce na str. 54)
- 1 lžička lístků citronového tymiánu + pár větviček na ozdobenÍ
- 1 x vejce
- 1 lžíce krupicového cukru
Postup
- Jahody očistěte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Škrob smíchejte s cukrem. Džem dejte do malé misky, krátce prohřejte v mikrovlnné troubě (asi 10 sekund) a promíchejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozrolujte a dejte na plech.
- Polovinou džemu potřete připravené těsto, ale nechte 3cm volný okraj. Posypte polovinou směsi škrobu a cukru a tymiánovými lístky. Jahodové plátky opatrně promíchejte se zbytkem směsi škrobu a cukru a navrstvěte je na těsto. Povrch jahod potřete zbylým džemem. Volné okraje těsta ohrňte přes jahody, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte 30 minut, dokud není těsto zlaté a ovoce měkké. Nechte zchladnout a ozdobte větvičkami tymiánu.
Bleskové dezerty (Edice Apetit)
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.