Marika a Jirka Kučovi
Vafle
Suroviny 4 porce
K servírování:
- cukr moučka
- plátky kokosu
- 20 g čerstvého droždí
- 230 g rýžové mouky
- 200 ml rýžového mléka
- 1 špetka soli
- 50 ml kokosového oleje + na potření
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
Postup
Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte špetku mouky, zalijte částí odměřeného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat 5–10 minut.
Do velké mísy vsypte mouku a špetku soli. Vedle smíchejte kokosový olej, vanilkový extrakt, med a žloutky.
K mouce přidejte kvásek, tekuté ingredience a umíchejte těsto. Dejte na teplé místo a nechte alespoň 30 minut kynout.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do vykynutého těsta.
Rozpálený vaflovač lehce potřete kokosovým olejem a postupně upečte vafle.
Servírujte je posypané moučkovým cukrem a plátky kokosu.
Tip: Na vafle se dá použít jakákoli hladká mouka. Těsto můžete připravit den předem, zakrýt fólií a uložit do lednice. Během noci těsto vykyne a ráno už do něj pouze vmícháte sníh.
Manželé v kuchyni: Jak žít s chutí a vařit s láskou
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.