Fitrecepty
Polévka z pečených rajčat
Suroviny 4 porce
- 1 palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g rajčat
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 cibule
- 350 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušené bazalky
- 1 lžička sušené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného kmínu
- sůl
- pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Palici česneku neloupeme, odřízneme cca 1 cm od vršku. Větší část palice zakápneme 1 lžící olivového oleje, zabalíme do alobalu a vložíme společně s rajčaty na plech. Rajčata ještě pokapeme zbylou lžící olivového oleje a dáme do trouby. Pečeme 30–35 minut na 170–180 °C.
Upečený česnek necháme 10 minut vychladnout a poté vyloupeme. Stroužky česneku s rajčaty rozmixujeme dohladka.
Ve středně velkém hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Do hrnce přilijeme rozmixovaná rajčata s česnekem a vývar. Necháme 10 minut provařit.
Přidáme bazalku, papriku, tymián a kmín a polévku necháme ještě pár minut vařit. Nakonec dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
Tip: Pro jemnější chuť polévky můžete ještě před mixováním přidat 200 ml kokosového mléka. Polévku podávávejte například s krekry ze str. 192.
Jíme zdravě s Fitrecepty II. - 120 snadných a netradičních receptů pro každý den
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.