Jana a David Borozidisovi
Čirok se špenátem a cizrnou
Suroviny 10 větších porcí
- 50 g čirok
- 1 ks menší cibule
- 150 g čerstvý mladý špenát či mangold
- 150 ml nesolený vývar nebo voda
- 100 ml kokosové mléko
- 50 g uvařená cizrna
- 2 lžička kari koření
- 0.24 lžička sůl
Postup
- Tímhle jídlem se dá nenápadně propašovat do jídelníčku spousta divokých bylin. Vyběhněte do zahrady nebo nejbližších luk a lesů a podívejte se po mladých kopřivách, medvědím česneku, bršlici, popenci, ptačinci, česnáčku, hluchavce, kontryhelu, lebedě nebo merlíku všedobru. Nasekejte je najemno a nahraďte jimi část špenátu.
- Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvičce nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte ghí a přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte kari koření a krátce orestujte. Přidejte propláchnutý nabobtnalý čirok, zalijte vodou či vývarem a osolte. Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a nechte 30 minut dusit pod pokličkou, sem tam promíchejte, případně podlijte troškou vody. Přidejte špenát (nebo jakoukoliv jinou zeleň podle chuti) a cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a duste pod pokličkou ještě dalších 10 minut. Pokud použijete byliny s hodně jemnými listy, přidejte je až na poslední minutu, ať je zbytečně nerozvaříte.
- Tip: Kdykoli vaříme cizrnu či jinou luštěninu, uděláme jí víc, rozdělíme do menších krabiček a schováme do mrazničky. Pak je máme vždycky po ruce do polévek nebo rychlých obědů, jako je tento. Pokud chcete mít čirok uvařený rychleji, namočte jej den předem do studené vody. Bude hotový už za půl hodiny.
Naše hustý kaše
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.