Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková
Bábovka
Suroviny 1 rodinná porce
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 0.5 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek kefíru
- 3 vejce
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce medu
- 3 lžičky kakaa
- 1 špetku soli
- 0.5 prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- máslo na vymazání formy
- strouhaný kokos na vysypání formy
Postup
- Žloutky oddělíme od bílků, vyšleháme je společně s medem a špetkou soli. Přidáme rozpuštěné máslo, kefír a znovu vyšleháme. Poté do směsi přimícháme strouhaný kokos a špaldovou mouku.
- Z bílků vyšleháme sníh. Pomalu ho vmícháme do těsta společně s jedlou sodou a práškem do pečiva.
- Formu na bábovku vymažeme máslem, posypeme strouhaným kokosem a ¾ těsta nalijeme do formy. Do zbytku přimícháme kakao a dáme nahoru na světlé těsto.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C 35–40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
- Tip: Do těsta na bábovku můžeme přidat špetku mleté vanilky. Zvýrazní její chuť a hezky ji provoní.
Máme to rádi zdravě
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.