Větrníky
Lucie Kazdová

Lucie Kazdová

Větrníky

Suroviny 30 větrníků

Kulér

  • 500 g cukru krupice
  • 175 ml vody, vlažné

Vanilkový krém

  • 133 g krémového prášku nebo vanilkového pudinku
  • 1 l mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla, změklého

Odpalované těsto

  • 280 ml vody
  • 220 ml oleje
  • špetka soli
  • 250 g mouky Nomix (výrobce Nominal)
  • 7 vajec

Karamelová šlehačka

  • 1 l smetany ke šlehání (min. 31 % tuku)
  • 1 ztužovač
  • 2 lžíce kuléru

Dozdobení

  • 250 g fondánu
  • 100 ml vody
  • kulér

Postup

  1. Kulér: Kulér můžete koupit ve specializovaných cukrářských prodejnách (např. Dortissimo) nebo si jej vyrobit doma. Do hrnce nasypte cukr a utavte jej na hnědý karamel, stále musíte míchat. Pomalu přidávejte vodu, pozor, směs bude bublat a prskat, opatrně. Vymíchejte hladký kulér a odstavte. Hotový kulér má tmavě hnědou barvu a konzistenci medu. Hodí se na ochucování krémů, šlehaček, ale třeba i omáček. Uchovávejte jej v uzavřené nádobě.

  2. Odpalované těsto: Svařte vodu, olej, špetku soli, přidejte mouku a uvařte hladké těsto, které se začne oddělovat od stěn hrnce, trvá to asi 5 minut. Přendejte těsto do robota a nechte pomalu zpracovávat a vychladit. Postupně zašlehejte vajíčka. Výsledkem by měla být hladká hmota. Těsto si přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tvarujte na vymazaný plech požadované tvary (věnečky, větrníky, banánky apod.). Pečte v předehřáté troubě při 190 °C (horkovzduch). Na začátku pečení troubu neotvírejte. Doba pečení závisí na velikosti nastříkaných korpusů. Větší korpusy větrníků budete péct minimálně 20 minut. Správně upečené korpusy mají zlatavou barvu.

  3. Větrníky: Upečte korpusy větrníků nebo mini větrníčků podle receptu na odpalované těsto. Větrníky vytvarujte pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou do klasického tvaru spirály s ukončením ve středu. Velké větrníky mají v průměru zhruba 7 cm, mini jsou pak o průměru asi 3 cm. Korpusy při pečení zvětší svůj objem. Po upečení je nechte vychladnout.

  4. Uvařte krém z krémového prášku nebo pudinku. Postup je klasický – polovinu mléka, tedy 500 ml, dejte vařit, ve druhé polovině rozmíchejte krémový prášek, resp. pudink a cukr krupici. Jakmile mléko přivedete k varu, přidejte směs a dobře míchejte. Vařte 2 minuty.

  5. Hotovou směs pak přelijte na větší tác nebo plech, posypte vanilkovým cukrem a přikryjte potravinářskou fólií. Ta zabrání vzniku škraloupu a pozdějšímu zhrudkovatění krému. Nechte vychladnout a poté vyšlehejte s máslem dojemna.

  6. Rozpusťte si fondán s vodou – můžete v mikrovlnné troubě nebo v hrnci. Do tekutého fondánu přidejte dvě lžíce kuléru a řádně zamíchejte. Výsledkem by měla být tekutá hmota, do které půjdou namáčet vršky větrníků.

  7. Nachystejte si korpusy na větrníky, rozkrojte je a dolní poloviny si dejte na tác vedle sebe. Horní půlky namočte ve fondánu a položte na pečicí papír, který zachytí stékající fondán.

  8. Spodní poloviny naplňte vanilkovým krémem. Použijte cukrářský sáček s řezanou špičkou.

  9. Ušlehejte si šlehačku se ztužovačem, na samý závěr šlehání přidejte dvě lžíce kuléru. Šlehačka tak získá příjemnou karamelovou chuť. Šlehačku si naplňte do cukrářského sáčku a navršte ji na vanilkový krém.

  10. Pak už jen přiklopte vršky namočenými ve fondánu a rychle do lednice.

  11. Tip: Mnoho lidí nemá rádo fondánovou polevu, pokud mezi ně také patříte, stačí větrníky lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Krásně také vypadá varianta s čerstvým ovocem, např. malinami, které pokladete na šlehačku. Vršky korpusů pak přiklopíte ležérně na stranu, aby byly maliny vidět.

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Kuře na olivách a citronu

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Kuře na olivách a citronu

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Michaela Šupáková

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Rybí salát s quinoou

Apetit

Rybí salát s quinoou

Banánový koláč

Fitrecepty

Banánový koláč

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Zdeněk Pohlreich

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Velikonoční nádivkové muffiny

Svatava Vašková

Velikonoční nádivkové muffiny