Jak se vaří kuchařka
Adéla Hálková
„Hodně lidí se mě ptá, proč trvá tak dlouho vydat kuchařku? Proč jsou dražší, někdy i výrazně, než ostatní literatura? Odpověď není tak úplně jednoduchá. Abyste pochopili proces výroby kuchařské knihy a její cenotvorbu, musíte být alespoň malinko zasvěceni do toho, „jak se vaří kuchařka“.“
O článek jsme poprosili nakladatelku Adélu Hálkovou, která vlastní výrazné nakladatelství Došel karamel specializující se na kuchařky.
Rozdělme si kuchařskou knihu na dvě pomyslné části – fotky a texty receptů. Začněme tím méně náročným, i když! Nejdřív autorku/autora seznámíme s tím, jak napsat takový dobře fungující recept, samozřejmě pokud to už neví sám. Máme na to doslova mustr. Jestli byste si i vy chtěli přečíst skvělé, logicky postupující recepty, sáhněte např. po četbě Jany Florentýny Zatloukalové @kucharkaprodceru.
Když autor recepty napíše, přichází na řadu práce naší editorky, která kontroluje, zda se všechny suroviny vyskytují v postupech a naopak. Jestli nevznikne čtenáři v kuchyni v rámci vaření zbytečná prodleva. Jestli jsou správně uvedené gramáže, doby vaření i pečení atd. atd. Kolečko mezi autorem a editorem se točí do té chvíle, kdy si oba řeknou, že je to paráda! Někdy se čtení opakuje několikrát! Pak text přichází do rukou redaktorovi, který jemně učeše věty (ne ovšem tak, aby zanikl jazyk, styl autora) a korektorovi – vychytá i poslední úskalí, a že jich čeština nemá málo!
Fotky. No, tak to je to, oč tu běží. Dnes prodávají příběhy. Krásné fotky jídla i nálad. Na pokrm musíte mít chuť, musí vás bavit, lákat vás k uvaření i ke snězení! A aby tohle všechno foodfotka splňovala, je někdy zapotřebí až 5 lidí! Do celého focení samozřejmě zasahuje autor a nakladatel, který předává týmu svou představu. Role fotografa je taky velmi důležitá. Není to jen cvak, cvak. Fotograf musí vnášet do snímků své vlastní inovace a být ochotný pro ten nejlepší kousek udělat i psí kousek! Jídlo vaří a na talíř šňoří foodstylista. Ono uvařit je někdy (někdy!) snadné, ale poskládat to na talíř tak, aby pokrm vypadal dobře na fotce? PFFF!
Co nemáš, nemůžeš potřebovat.
No a ty talíře, příbory, ubrousky, skleničky, ale třeba i dobové či jiné propriety na place obstarává dekorstylista (pozor, neplést s foodstylistou). Tahle práce je do slova a do písmene dřina! Dekor a food-stylisti si ideálně udělají mood board, aby věděli, alespoň přibližně, jak bude fotka vypadat, a dekorstylista pak lítá po všech čertech a ty věci shání. Někdy se v ateliéru nemůžeme ani hnout, protože tady úplně dobře nefunguje moje životní motto „Co nemáš, nemůžeš potřebovat.“. ☺ A pak je tu grafik nebo taky art director. Tito lidé dávají knize ksicht, takže logicky mluví i do ztvárnění fotek. Dobře, do focení mluví většinou, do moodboardu skoro vždycky. No není to tým jako blázen? A to ještě nemluvím o tom, že někdy potřebujeme taky make-up artist nebo třeba kameramana.
Bez buchet se nevdáš
Kuchařka plná báječných českých i světových receptů, bez kterých se žádná h..
Přidat do košíkuTak co, přijdou vám kuchařky drahé? ☺
Adéla