Zabaione zapečené s ovocem
Martin Škoda

Martin Škoda

Zabaione zapečené s ovocem

Suroviny 4 porce

Na dezert

  • směs čerstvého ovoce (například maliny, jahody, borůvky)
  • základní recept na zabaione

Na základní recept

  • 6 žloutků
  • 4.5 lžic krupicového cukru
  • 4.5 lžic bílého dezertního vína nebo sherry (nejlepší je Marsala nebo Vin Santo)

Na servírování

  • několik lístků čerstvé máty
  • moučkový cukr

Postup

  1. Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stádia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut, nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C a připravte základní krém. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby - 2. vydání

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Pistáciové kuličky

Barbora Karchová

Pistáciové kuličky

Raw pizza

Jitka Adamová

Raw pizza

Špenátová omeleta se žampiony

Fitrecepty

Špenátová omeleta se žampiony

Dýňová polévka

Ondřej Holinka

Dýňová polévka

Veganská čokoládová buchta

Julie Kučerovská

Veganská čokoládová buchta

Od pečínky k číně

Jitka Rákosníková

Od pečínky k číně