Svatava Vašková
Vlčnovské koláče
Suroviny 16 porcí
- na drobenku: máslo, hrubá mouka, cukr
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 6 lžic cukru krupice
- 20 g droždí
- 90 ml vlažného mléka
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- špetka soli
- 120 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce švestkových povidel
- 1 lžička tuzemáku
Postup
Do mísy prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek. Nyní přidejte povolené máslo, zbytek cukru a mléka, sůl a žloutek. Ručně zpracujte v nelepivé těsto. To rozdělte na čtvrtiny a z každé z nich vyválejte váleček, který nakrájejte na 4 stejné díly, vznikne tedy 16 dílů těsta.
Ze všech udělejte placičku o průměru dlaně. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem. Nyní tvaroh do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby při pečení náplň nevytekla. Pomocí vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel rozředěných rumem. Koláčky přendejte do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy. Nechte je cca 20 minut odpočívat.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mezitím si připravte drobenku z 1 lžíce másla, cukru krupice a hrubé mouky. Po 20 minutách potřete koláčky vaječným bílkem a posypte je drobenkou. Pečte je ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.