Svatava Vašková
Vepřová roláda se špenátem a pestem z medvědího česneku
Suroviny 4 porce
Na šišky
- 500 g brambor typu C
- 1 vejce
- 200 g hrubé mouky
- 750 g vepřové plece
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 2 lžíce pesta z medvědího
- dijonská hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 2 větvičky cherry rajčat
- 5 žampionů
- tymián
- sádlo
- 1 palice česneku
Postup
Čerstvé listy špenátu spařte vařící vodou, vymačkejte a nakrájejte. Přidejte pesto z medvědího česneku a dosolte. Vepřovou plec si rozkrojte a rozklepejte, tak aby se dala pohodlně naplnit a zavinout do rolády. Takto připravené maso osolte a natřete dijonskou hořčicí. Na plát masa nandejte vrstvu špenátové směsi a zarolujte ho. Zvrchu osolte a hojně posypte čerstvě namletým pepřem. Aby se roláda nerozpadla, zajistěte ji párátky nebo provázkem. Maso nyní zprudka ze všech stran orestujte na sádle, aby se zatáhlo a dalším pečením neztratilo šťávu. Roládu přendejte do pekáče, přidejte na čtvrtky nakrájené žampiony, cherry rajčata, na půl překrojenou paličku česneku, snítky tymiánu a vše trochu podlijte vodou. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte asi 90 minut při 160 stupních. Poté roládu dopékejte odkrytou na 200 stupňů, dokud nezíská zlatou barvu. Před rozkrájením roládu nechte pár minut odležet.
Než se dopeče roláda, připravte si bramborové těsto na šišky: brambory typu C si uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce a hrubou mouku. Z těsta tvořte šišky a ty najednou vložte do vroucí osolené vody. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Bramborové šišky před podáváním usmažte dozlatova na sádle. Naservírujte nakrájenou roládu s šiškami, pečenými cherry rajčaty, žampiony a česnekem.