Telecí řízek s quinoou a bylinkovým máslem

Telecí řízek s quinoou a bylinkovým máslem

Suroviny 4 porce

Na bylinkove máslo

  • 2 x šalotka, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce kaparů, okapaných a nasekaných
  • 60 ml bílého vína
  • 1 hrnek jemně nasekané petrželky
  • 0.5 hrnku jemně nasekaného kerblíku
  • 0.25 hrnku jemně nasekaného estragonu
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 150 g másla, změklého

Na celerovou remuládu

  • 60 g crème fraîche
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 500 g bulvového celeru, oloupaného a nakrájeného na tenké sirky
  • 4 x středně velké telecí řízky z kýty
  • hladká mouka na obalení
  • mořská sůl a mletý pepř
  • 2 x vejce
  • 60 ml mléka
  • 150 g japonské strouhanky panko
  • 170 g vloček z quinoy
  • rostlinný olej na smažení
  • 100 g lístků červené řepy nebo šťovíku
  • řepné výhonky na ozdobení

Postup

  1. Na bylinkové máslo vložte šalotku, kapary a víno do rendlíku, přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nebo dokud se víno skoro neodpaří. Odložte a nechte vychladnout. Do robotu nasypte bylinky a česnek, několika pulzy je promixujte, přidejte máslo, promixujte a nakonec přidejte šalotkovou směs a rozmixujte dohladka. Máslo vytvarujte do válečku, zabalte do potravinářské fólie, na koncích zauzlujte jako bonbon a dejte na několik hodin chladit.
  2. Na remuládu smíchejte v misce crème fraîche, citronovou šťávu a celer, osolte a opepřete podle chuti. Odložte do chladu.
  3. Maso rozklepejte paličkou na rovnoměrnou tloušťku cca 1/2 cm. Do jedné misky dejte mouku smíchanou se solí a pepřem, do druhé rozklepněte vejce a prošlehejte je s mlékem a do třetí umístěte strouhanku smíchanou s quinoovými vločkami. Řízky obalujte v mouce, potom ve vejcích s mlékem a nakonec ve strouhankové směsi, obal na maso jemně, ale důkladně přitlačte hřbetem prstů. Obalené řízky smažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje 4–6 minut z každé strany dozlatova. Potom je nechte okapat na papírové utěrce. Řízky podávejte s několika plátky bylinkového másla, celerovou remuládou a s řepnými lístky a výhonky jako ozdobou.
  4. Něco navíc: Telecí máslový řízek s bramborovou kaší: Osolte a opepřete 1 kg telecího hrudí, vykostěného a umletého. Promíchejte s 3 vejci, 4 staršími rohlíky, nakrájenými na kostičky a navlhčenými 200 ml mléka, a se 100 g másla, rozpuštěnými. Kostičky rohlíku telecí řízek zahustí a máslo mu dodá šťávu. Vytvořte koule a obalte je v suché strouhance. Pak je mírně roztlačte a na rozehřátém sádle (asi 200 g) nebo přepuštěném másle pomalu smažte dozlatova. Na kaši oloupejte 1 kg brambor, nakrájejte je a uvařte v osolené vodě doměkka. Důkladně sceďte a rozšťouchejte dohladka. Teprve pak přidejte 80 g másla a rozmíchejte. Až nakonec prošlehejte se 100–150 ml smetany ke šlehání. Podávejte s máslovým řízkem.

The Best of Apetit IV. - Česko & Slovensko

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Vietnamská salátová mísa s kuřetem

Matěj Pospíšil

Vietnamská salátová mísa s kuřetem

Ořechová bábovka

Marika a Jirka Kučovi

Ořechová bábovka

Humu+Baba+Ganuš nad ohněm spálené lilky baba ghanoush a cizrnový hummus

Gastrokroužek

Humu+Baba+Ganuš nad ohněm spálené lilky baba ghanoush a cizrnový hummus

Banánový chlebíček

Marika a Jirka Kučovi

Banánový chlebíček

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou

Jana a David Borozidisovi

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou