Smažený sýr s tatarskou omáčkou
Suroviny 4 porce
Na tatarskou omáčku
- 200 g majonézy
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 2 x nakládané okurky, nakrájené nadrobno
- 2 x jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- 2 lžičky kaparů, nasekaných
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a mletý pepř
K podávání
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených
- 50 g másla
- nasekaná petrželka nebo pažitka
- 2 x vejce
- 2 lžíce mléka
- hladká mouka podle potřeby
- domácí strouhanka z bílého pečiva podle potřeby
- 4 plátky sýra (viz Něco navíc), silné necelý 1 cm, rozpůlené
- olej na smažení
Postup
- Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky. Do osolené vody dejte vařit brambory.
- Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal.
- Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit obalený sýr v centimetrové vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce. Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami, omaštěnými máslem a posypanými petrželkou či pažitkou, a s tatarskou omáčkou.
- Něco navíc: Se sýry experimentujte – zkuste mladou goudu, ementál či pravý edam. Lahodná je i mozzarella, ta ostatně tuhle českou ,specialitu‘ inspirovala. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku. Odvážní experimentátoři mohou zkusit i olomoucké tvarůžky.