

Iva Trhoňová
Sezamové špičky
Suroviny 10 kusů
Dále potřebujeme
- sezam na obalení před pečením
- 150 g vody
- 25 g oleje
- 1.75 lžičky soli
- 40 g žitné chlebové mouky
- 380 g hladké mouky
Suroviny na poliš
- 140 g vlažné vody
- necelá lžička sladěnky
- 100 g hladké mouky
- 12 g čerstvého droždí
Postup
Suroviny na poliš spíš vyšleháme, než umícháme - dostane se do néj víc vzduchu potřebného kvasinkám - a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat.
K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout. Během kynotí ho můžeme i dvakrát prohníst. Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.
Pak bulky válením upravíme do špiček a ty před uložením na plech "oblečeme" do sezamu - buď špičky potŕeme svrchu i z boků štětcem namočeným ve voďe nebo vodu nalijeme mělce do hlubokého talíře, vložíme malou čistou utěrku, a když bohatě nasákne vodou, špičky po ní poválíme. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou ve vodě tak, jako když tam utěrka není.
Takto vlhké špičky oválíme v misce se sezamem a uložíme na plech nakynout. Upečeme je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C asi 20 minut).
Sdílejte recept s přáteli
Další recepty z kuchařky
