Sezamové špičky
Iva Trhoňová

Iva Trhoňová

Sezamové špičky

Suroviny 10 kusů

Dále potřebujeme

  • sezam na obalení před pečením
  • 150 g vody
  • 25 g oleje
  • 1.75 lžičky soli
  • 40 g žitné chlebové mouky
  • 380 g hladké mouky

Suroviny na poliš

  • 140 g vlažné vody
  • necelá lžička sladěnky
  • 100 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Postup

  1. Suroviny na poliš spíš vyšleháme, než umícháme - dostane se do néj víc vzduchu potřebného kvasinkám - a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat.

  2. K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout. Během kynotí ho můžeme i dvakrát prohníst. Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.

  3. Pak bulky válením upravíme do špiček a ty před uložením na plech "oblečeme" do sezamu - buď špičky potŕeme svrchu i z boků štětcem namočeným ve voďe nebo vodu nalijeme mělce do hlubokého talíře, vložíme malou čistou utěrku, a když bohatě nasákne vodou, špičky po ní poválíme. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou ve vodě tak, jako když tam utěrka není.

  4. Takto vlhké špičky oválíme v misce se sezamem a uložíme na plech nakynout. Upečeme je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C asi 20 minut).

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Kuřecí salát s avokádem

Apetit

Kuřecí salát s avokádem

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Petra Novotná

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Kaše z divoké rýže a quinoy s červenou řepou a brokolicí

Věra Strnadová

Kaše z divoké rýže a quinoy s červenou řepou a brokolicí

Koko máslo

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Koko máslo

Veganská čokoládová buchta

Julie Kučerovská

Veganská čokoládová buchta