Sezamové špičky
Iva Trhoňová

Iva Trhoňová

Sezamové špičky

Suroviny 10 kusů

Dále potřebujeme

  • sezam na obalení před pečením
  • 150 g vody
  • 25 g oleje
  • 1.75 lžičky soli
  • 40 g žitné chlebové mouky
  • 380 g hladké mouky

Suroviny na poliš

  • 140 g vlažné vody
  • necelá lžička sladěnky
  • 100 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Postup

  1. Suroviny na poliš spíš vyšleháme, než umícháme - dostane se do néj víc vzduchu potřebného kvasinkám - a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat.

  2. K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout. Během kynotí ho můžeme i dvakrát prohníst. Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.

  3. Pak bulky válením upravíme do špiček a ty před uložením na plech "oblečeme" do sezamu - buď špičky potŕeme svrchu i z boků štětcem namočeným ve voďe nebo vodu nalijeme mělce do hlubokého talíře, vložíme malou čistou utěrku, a když bohatě nasákne vodou, špičky po ní poválíme. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou ve vodě tak, jako když tam utěrka není.

  4. Takto vlhké špičky oválíme v misce se sezamem a uložíme na plech nakynout. Upečeme je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C asi 20 minut).

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Raw pizza

Jitka Adamová

Raw pizza

Pohanková s rozmixovanou sušenou švestkou či hruškou

Jana a David Borozidisovi

Pohanková s rozmixovanou sušenou švestkou či hruškou

Domácí mandlové mléko

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Domácí mandlové mléko

Štrůdlové muffiny

Kateřina Bednářová

Štrůdlové muffiny

Kachní játrovka

Matěj Pospíšil

Kachní játrovka

Ovocný crumble

Michaela Šupáková

Ovocný crumble