

Karolína Kamberská
Salát z pomerančů, řepy a oříšků
Suroviny 4 porce
- 4 menší syrové řepy
- 6 lžic olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- pár snítek rozmarýnu
- 2 pomeranče
- hrst lískových oříšků
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- špetka mletého zázvoru
- hrst listů baby špenátu nebo polníčku
Postup
Řepy pořádně omyjte a na plech si připravte velký list alobalu. Omyté řepy potřete olivovým olejem (dobře se vám to bude dělat v dlani, do které si trochu oleje nalijete), postavte je vedle sebe na alobal, osolte, opepřete a přidejte pár větviček rozmarýnu. Alobal důkladně zabalte. Řepy dejte péct do trouby rozpálené na 200 °C přibližně na hodinu (podle velikosti řep).
Upečené řepy nechte vychladnout a mezitím si oloupejte pomeranče. Pokud vám to jde dobře, vykrájejte z nich filátka (nebudete tam tím pádem mít žádné vnitřní slupky), ale klidně je můžete jen rozebrat na dílky a dílky překrojit. Řepy oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Na talíř dejte nejprve kousky řepy, pak pomerančů, posypejte nahrubo posekanými lískovými oříšky a na závěr pokapejte zálivkou smíchanou z 5 lžic oleje, citronové šťávy, soli, pepře, medu a zázvoru. Ozdobte lístky špenátu či polníčku.
Tip: Dají se jistě koupit už předvařené řepy, pokud spěcháte. Je to ta nejjednodušší varianta. Můžete si je také uvařit sami, bude to trvat asi hodinu, v tom případě je určitě vařte ve slupce. Ale podle mě je nejlepší řepy upéct v troubě, díky tomu budou lahodné, a když řepu pečete v alobalu, můžete k ní i připojit další chutě – třeba ji před pečením potřít olivovým olejem, osolit, opepřit a přidat pár lístků rozmarýnu. Někdy řepu peču i s česnekem, ale k našemu salátu se tato chuťová kombinace moc nehodí, takže v tomto případě si svůj oblíbený pečený česnek odpustím.
Karolína - Každý den je svátek
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.