Martin Škoda
Salát se šunkou jamón ibérico
Suroviny 2 porce
- směs čerstvých salátů (např. polníček, dubáček, rucola, římský, ledový nebo třeba hlávkový)
- 1 x nať z 1 jarní cibulky
- 6 sušených rajčat v olejovém nálevu
- 0.16 hlávky bílého zelí
- 1 x několik kuliček hrášku
- 9 kuliček kaparů
- 1 x šťáva z 1/2 citronu
- 1 x pár plátků jamón ibérico nebo jiné sušené šunky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- hrubá mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Postup
Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku. Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané), zakápněte je olejem, citronovou šťávou, pak je opepřete a osolte. Vše pečlivě smíchejte a podle potřeby dochuťte. Zálivku vlijte do salátu a jemně promíchejte. Nakonec přidejte plátky fantastického jamón ibérico. Salát se skvěle hodí do parných dní, podávejte ho na talíři nebo v malých miskách s kouskem opečené bagety.
Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby - 2. vydání
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.