Roman Vaněk

Roman Vaněk

Český kuchař a gastronom.

Původně se věnoval fotografii. Vystudoval v letech 1984 až 1988 Střední odbornou výtvarnou škola V.Hollara v Praze. Po skončení školy nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakládal Studentské listy, souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.

V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie. Od roku 2002 začal dovážet brazilská vína a stal se tak prvním dovozcem brazilských vín do Evropy.

Postupně se stále více věnoval gastronomii. V letech 2004 až 2007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval čím dál více k tomu, aby se seznámil s gastronomií navštívených zemí. Zároveň navazoval styky s restauratéry a kuchaři celého světa.

V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, kde působí jako ředitel a lektor. V roce 2009 spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu a postupně se stává mediálně známou osobností. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu Ano, šéfe! a jako jeden z porotců kuchařské reality show Na nože!, kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce. Oficiální vzdělání v oboru gastronomie si doplnil až v roce 2011 absolutoriem Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku, kde získal výuční list v oboru kuchař.


Zobrazit blog

Mé kuchařky

Zelenina a luštěniny - Jednoduše & dokonale 299 Kč

Roman Vaněk

Zelenina a luštěniny - Jednoduše & dokonale

SNADNO & RYCHLE 2 - Jednoduché recepty pro každý den 299 Kč

Roman Vaněk

SNADNO & RYCHLE 2 - Jednoduché recepty pro každý den

Klenoty klasické evropské kuchyně 399 Kč

Roman Vaněk

Klenoty klasické evropské kuchyně

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček 399 Kč

Roman Vaněk

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Mé recepty