Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou
Petra Novotná

Petra Novotná

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Suroviny 6 porcí

Na omáčku:

  • 0.5 ks okurky
  • 1 mango
  • 1 šťáva z půlky citronu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička ústřicové nebo sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 hrst čerstvého koriandru

Na řízečky:

  • 2 lžíce pohankové krupice
  • 3 lžíce kukuřičných lupínků
  • 2 lžíce mandlí
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička kokosu
  • 1 malé vejce
  • 100 ml kokosového mléka (jedna malá plechovka)
  • 4 kuřecí prsa z BIO (nebo farmářského) kuřete

Postup

  1. Maminka ti nakrájí kuřecí prsa na malé kousky, překryje je potravinovou fólií a lehce je naklepe rukou. Dívej se, jak to dělá, příště už takovou práci můžeš klidně zvládnout sám. Nezapomeň si pak ruce dobře umýt mýdlem.
  2. Připrav zatím mamince kokosové mléko do nějaké větší misky nebo hlubokého talíře. Jestli už umíš rozklepnout vajíčko, přidej tam i to. Pokud ne, řekni mamince a ona ti určitě pomůže. Směs promíchej vidličkou.
  3. Všechny kousky masa teď naložte do kokosového mléka s vajíčkem. Dobře promíchejte, aby se maso obalilo ze všech stran, a nechte chvíli odpočinout.
  4. Než se maso odleží, rozmixujte spolu pohankovou krupici, kukuřičné lupínky, mandle, kari koření a kokos.
  5. Vznikne krásně voňavá směs. Opatrně ji přesyp do misky a připrav si plech nebo pekáček. Nalij do něj asi lžíci olivového oleje a rozetři po celém pekáčku.
  6. Maminka rozpálí troubu na 200 stupňů.
  7. Každý kousek masa s maminkou opatrně vytáhněte z kokosového mléka, obalte v sypké směsi a položte na pekáček. Jakmile obalíte všechny kousky masa, dejte pekáč do trouby. Pečte asi 15 minut – maminka ti na hodinách ukáže, kde bude minutová ručička. Strouhanka krásně zezlátne.
  8. Než se řízečky upečou, připrav ještě dip. Ten jim dodá šmrnc a uvidíš, s jakým gustem si budou všichni řízečky namáčet. Stačí rozmixovat mango tyčovým mixérem uplně do hladka, to udělá maminka. Ještě přidejte nastrouhanou okurku, prolisovaný česnek, trochu soli a koriandr, a omáčka je hotová!
  9. Tip: Pozor! Vždycky když saháš na syrové maso, důkladně si umyj ruce teplou vodou a mýdlem.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem

Ivana Stenzlová

Čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem

Superzelený salát s lososem

Apetit

Superzelený salát s lososem

Koláče se švestkama

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Koláče se švestkama

Seitan steak

Linda Müllerová

Seitan steak

Chia pudink s mangovým pyré

Fitrecepty

Chia pudink s mangovým pyré

Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré

Matěj Pospíšil

Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré