Rajská omáčka s masem z vývaru

Rajská omáčka s masem z vývaru

Suroviny 5 porcí

  • 1 lžíce másla
  • 1 x menší cibule, nakrájené na kousky
  • 1 x velká mrkev, nakrájené na kousky
  • 1 x kousek celeru, nakrájené na kousky
  • 2 x malé petržele, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce dobrého rajského protlaku (my jsme použili italský doppio concentrato)
  • 0.25 lžičky mleté skořice
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1 kulička nového koření
  • bouquet garni (malý bobkový list + snítky tymiánu svázané kuchyňským provázkem)
  • 1 proužek citronové kůry
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • 1 kapka octa (bílý vinný nebo jablečný)
  • 1 l hovězího (viz str. 10) či zeleninového vývaru
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 4 x zralá rajčata, nakrájená
  • 60 ml dobrého červeného vína
  • 1 x šťáva z půlky citronu
  • uvařené maso z vývaru (viz str. 10) k podávání

Postup

  1. V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a přidejte i koření, bouquet garni a kůru z citronu; opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu. Asi 1 hodinu zvolna vařte. Potom vyjměte bouquet garni a citronovou kůru. Omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.
  2. Něco navíc: K rajské můžete podávat houskové knedlíky (recept viz níže či na str. 30), těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na str. 10) i rýži.
  3. Kynuté houskové knedlíky: Do misky rozdrobte 20 g čerstvého droždí a rozmíchejte se špetkou krupicového cukru a částí ze 150 ml vlažného (!) mléka. Přisypte hrstku hrubé mouky (celkem je potřeba 850 g + na poprášení), vlijte zbylé mléko, rozmíchejte a nechte v teple vzejít. Vezměte 180 g tvrdší housky z předešlého dne a nakrájejte ji na asi 1cm kostičky (čerstvé housky nakrájejte, rozprostřete na plech a nechte v teplé troubě či do druhého dne oschnout). Zbývající mouku prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech či ve vlažné troubě. Rozmíchejte 1 žloutek v 500 ml vlažné vody nebo mléka (máte-li čerstvé pečivo, snižte objem tekutiny), přilijte k mouce i se vzešlým kváskem a vypracujte vláčné, hebké, měkké a nelepivé těsto (část vlhkosti vstřebá během kynutí suchá houska). Trvá to dlouho a v robotu to jde lépe. Housku vyklepejte přes síto, aby v těstě nebyly drobky. Pak pečivo vsypte k těstu a na válu ručně zapracujte. Těsto vraťte do mísy, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout v teplé místnosti, těsto při tom několikrát otočte. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, lehce propracujte a rozkrájejte na 4 stejně velké díly. Z těch uhněťte hladké bochánky. Postupně je dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru okolo 5 cm. Poté špičky knedlíků na koncích zploštěte či lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík všude stejný průměr. Šišky přesuňte na pomoučněný plech a zakryjte utěrkou. Nechte ještě 10–20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Ve velkém hrnci přiveďte k varu spoustu vody a osolte ji. Vařte podle potřeby nadvakrát – šišky musí volně plavat. Nechte je sklouznout do vroucí vody, a jakmile voda začne opět vřít, ztlumte oheň a knedlíky zlehka vařečkou podeberte ode dna. Během vaření (trvá 17–20 minut) je opatrně párkrát otočte. Uvařené šišky hned propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára. Pak je nakrájejte, nejlépe nití.

The Best of Apetit IV. - Česko & Slovensko

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Štóla politá čokoládou

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Štóla politá čokoládou

Špenátový Quiche

La Buchta

Špenátový Quiche

Špenátová omeleta se žampiony

Fitrecepty

Špenátová omeleta se žampiony

Seitan steak

Linda Müllerová

Seitan steak