Jana a David Borozidisovi
Pohankové placky se zelím
Suroviny 2 plechy
- 200 g loupaných pohankových krup nebo lámanky
- 5 lžic zlatých lněných semínek
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 300 g kysaného bílého zelí
- česneková sůl dle chuti
- 0.5 lžičky mletého barevného pepře
- 2 stroužky česneku výrazné chuti (můžete vynechat)
- 2 lžíce kvalitního rostlinného oleje + na potření
Postup
Pokud použijete pohankové kroupy, nejprve je v mixéru rozsekejte nahrubo. Přesypte je do hrnce, přidejte česnekovou sůl, lněné semínko a zalijte půllitrem vroucí vody. Přiklopte pokličkou, zabalte pod peřinu a nechte alespoň 20 minut odpočívat.
Zelí vymačkané od přebytečné tekutiny a opláchnuté listy petrželky nakrájejte najemno a přimíchejte k nabobtnalé pohance. Přilijte olej a dochuťte pepřem a prolisovaným oloupaným česnekem. Vše promíchejte.
Připravenou směs rozprostřete v tenkých vrstvách na plechy s pečicím papírem lehce potřeným olejem. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut. Čím bude vrstva tenčí, tím bude výsledek křupavější (pokud se vám podaří hodně tenká vrstva, může se tím také zkrátit doba pečení, takže pak pro jistotu troubu hlídejte už po 20 minutách).
Nakonec rozkrájejte upečené pláty na malé čtverečky. Skvěle to jde také nůžkami, přičemž upečené pohankové placky prostě rozstříháte i s pečicím papírem a ten z nich pak jen odloupnete.
Naše hustý kaše
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.