Kateřina Bednářová
Podzimní zeleninová polévka s cizrnou
Suroviny 4 porce
- 180 g cizrny
- 300 g dýně
- 1 svazek jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 x petržel
- 3 větší rajčata
- 1 x menší kousek celeru
- 2 hrsti baby špenátu nebo kadeřávku
- 2 lžíce oleje
- 0.5 lžičky mletého římského kmínu
- sůl
Postup
- Cizrnu dejte namočit aspoň na 12 hodin, nejlépe den předem. Během této doby ideálně dvakrát až třikrát vyměňte vodu, ve které je cizrna ponořená. Díky tomu bude méně nadýmat. Potom ji v čerstvé nesolené vodě uvařte doměkka, trvá to zhruba půl hodiny.
- Cibuli a česnek nakrájejte a zlehka orestujte na oleji. Přihoďte nakrájenou kořenovou zeleninu a opékejte dalších 5 minut. Zalijte litrem vody, přidejte dýni a rajčata nakrájené na kostky, sůl a římský kmín. Uvařte do změknutí.
- Třetinu polévky odeberte stranou a rozmixujte dohladka na zahuštění. Vraťte zpátky do hrnce, přidejte cizrnu a špenát a nechte ještě jednou přejít varem.