Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Suroviny 6 porcí

Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 50 g anglické slaniny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • nakládaný zelený pepř podle chuti

Pestrý rybí pekáč

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1.2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl a mletý pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 250 g mražených mořských plodů
  • pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
  • 1.5 x citrony k podávání

Postup

  1. Pestrý rybí pekáč: Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.
  2. Po 10 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.
  3. Přidejte plody moře (rozmražené a propláchnuté teplou vodou), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 5–10 minut. Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.
  4. Tip: S rybami obecně ladí většinou bílé suché víno. Záleží na jejich úpravě i vaší chuti. K rybám z tohoto receptu mě osobně nejvíc chutná výraznější suchý i polosuchý rýnský ryzlink nebo lehčí sauvignon.
  5. Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem: Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.
  6. Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.
  7. Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.
  8. Tip: Až se vám zachce experimentu, zkuste zelený pepř nahradit česnekem. Pokrájejte ho na tenké plátky, ty na troše olivového oleje opečte dorůžova a zamíchejte je do rozšťouchaných brambor.

Karolína - Domácí kuchařka

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami

Karolína Kamberská

Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami

Vafle

Marika a Jirka Kučovi

Vafle

Cibuláče

Marika a Jirka Kučovi

Cibuláče

Setonův hrnec

Petra Pospěchová

Setonův hrnec

Pařížské rohlíčky

Petr Klíma

Pařížské rohlíčky

Dýňovo-jablečná polévka

Fitrecepty

Dýňovo-jablečná polévka