Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Suroviny 6 porcí

Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 50 g anglické slaniny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • nakládaný zelený pepř podle chuti

Pestrý rybí pekáč

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1.2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl a mletý pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 250 g mražených mořských plodů
  • pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
  • 1.5 x citrony k podávání

Postup

  1. Pestrý rybí pekáč: Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.
  2. Po 10 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.
  3. Přidejte plody moře (rozmražené a propláchnuté teplou vodou), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 5–10 minut. Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.
  4. Tip: S rybami obecně ladí většinou bílé suché víno. Záleží na jejich úpravě i vaší chuti. K rybám z tohoto receptu mě osobně nejvíc chutná výraznější suchý i polosuchý rýnský ryzlink nebo lehčí sauvignon.
  5. Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem: Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.
  6. Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.
  7. Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.
  8. Tip: Až se vám zachce experimentu, zkuste zelený pepř nahradit česnekem. Pokrájejte ho na tenké plátky, ty na troše olivového oleje opečte dorůžova a zamíchejte je do rozšťouchaných brambor.

Karolína - Domácí kuchařka

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Pařížské rohlíčky

Petr Klíma

Pařížské rohlíčky

Raw pizza

Jitka Adamová

Raw pizza

Suppli al teléfono, telefonní dráty (Italské smaženky se sýrem)

Jitka Rákosníková

Suppli al teléfono, telefonní dráty (Italské smaženky se sýrem)

Rizoto z červené řepy

Fitrecepty

Rizoto z červené řepy

Fenyklová krémová polévka

Barbora Charvátová

Fenyklová krémová polévka