Karolína Kamberská
Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
Suroviny 6 porcí
Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
- 1 kg brambor
- sůl
- 2 lžíce másla
- 50 g anglické slaniny
- 150 ml smetany ke šlehání
- nakládaný zelený pepř podle chuti
Pestrý rybí pekáč
- 3 lžíce olivového oleje
- 1.2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a mletý pepř
- 5 stroužků česneku
- 200 ml suchého bílého vína
- 250 g mražených mořských plodů
- pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
- 1.5 x citrony k podávání
Postup
- Pestrý rybí pekáč: Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.
- Po 10 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.
- Přidejte plody moře (rozmražené a propláchnuté teplou vodou), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 5–10 minut. Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.
- Tip: S rybami obecně ladí většinou bílé suché víno. Záleží na jejich úpravě i vaší chuti. K rybám z tohoto receptu mě osobně nejvíc chutná výraznější suchý i polosuchý rýnský ryzlink nebo lehčí sauvignon.
- Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem: Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.
- Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.
- Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.
- Tip: Až se vám zachce experimentu, zkuste zelený pepř nahradit česnekem. Pokrájejte ho na tenké plátky, ty na troše olivového oleje opečte dorůžova a zamíchejte je do rozšťouchaných brambor.
Karolína - Domácí kuchařka
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.