Marika a Jirka Kučovi
Perníkový závin s povidly a ořechy
Suroviny 2 záviny
Na náplň:
- 350 g hruškových povidel
- 100 g vlašských ořechů
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- lžíce mandlového mléka
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 1 hrst mandlových plátků
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience. Postupně k nim přidejte mandlové mléko, med, rum, vanilkový extrakt a vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dva díly.
Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s hruškovými povidly.
Těsto vyválejte na pláty o tloušťce 3–5 mm. Potřete je povidly s nahrubo nakrájenými ořechy, na okrajích nechte asi 2 cm nepotřeného těsta. Pláty zarolujte, konce dobře spojte, utěsněte a závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a dejte péct na 30 minut. Upečené záviny nechte vychladnout na mřížce.
Manželé v kuchyni: Jak žít s chutí a vařit s láskou
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.