Petr Klíma
Pařížské rohlíčky
Suroviny 30 rohlíčků
Na polevu:
- 100 g čokoládových peciček
- 2 lžíce kokosového tuku
Na krém:
- 200 ml mandlové smetany
- 2 lžíce vlažné vody
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce tmavého třtinového cukru
- 100 g margarínu Provamel
- 100 g čokolády na vaření
- 250 g vlašských ořechů
- 3 lžíce semínek hnědého lnu
- 200 ml kokosové smetany
- 1 vanilkový cukr
- 30 g tmavého třtinového cukru
- 3 lžíce pohankové mouky
Postup
- Na korpusy: ořechy umeleme na jemnou mouku. Lněná semínka zalijeme asi 5 lžícemi vody a necháme 10 minut nabobtnat. Poté nahrubo nameleme.
- Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme oba druhy cukru, pohankovou mouku a přivedeme k varu. Povaříme na hustý pudink. Vsypeme umleté ořechy a namočený len. Vložíme na půl hodiny do lednice ztuhnout.
- Rukama tvarujeme libovolné tvary (rohlíčky nebo podélné tyčinky o velikosti cca 3 cm) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C zhruba 13–15 minut, dokud nezačne těsto hnědnout (ne příliš dlouho, aby zůstaly korpusy měkké).
- Krém: Téměř celou smetanu nalijeme do hrnce. Zbytek pak do malé misky, k tomu přidáme 2 lžíce vlažné vody (kterou vypláchneme obal od smetany). Přisypeme škrob, metličkou rozmícháme a poté vlijeme do hrnce se smetanou.
- Přidáme kakao, cukr a opět metličkou rozmícháme. Přivedeme k varu a uvaříme hustější pudink.
- Odstavíme z plotny, přidáme margarín, čokoládu a znovu metličkou vymícháme. Hotový krém necháme dostatečně ztuhnout v lednici (cca 2 hodiny).
- Vychlazený krém vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na korpusy. Je důležité pracovat svižně, krém se v rukou rychle rozpouští. Nazdobené rohlíčky klademe na tác, který uložíme na chvíli do chladu (nejlépe do mrazáku). Nakonec je máčíme v polevě, připravené z čokoládových peciček a tuku společně rozehřátých ve vodní lázni. Po ztuhnutí polevy můžeme opět zlehka polít čokoládou.
Zeleninová kuchařka
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.